Csajkovszkij Anyeginje a Müpában

A világhírű német zongoraművész-karmester, Christoph Eschenbach vezényli december 4-én az Anyegin koncertszerű előadását a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az előadásról Blue Ray felvétel készül, a CD anyagának rögzítése pedig már folyik a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

„Először jelenik meg egy csomagban egy 3D-s, egy 2D-s mozgókép és egy Super Audio CD (SACD) hangfelvétel egy nagy nemzetközi cég kiadásában, a labellel még folyik a tárgyalás, ezért nem nevezem meg” – mondta el az MTI-nek Horváth Ádám operaénekes, aki a mű címszerepét kelti életre. Mellette Tatjanát Michaela Kaune énekli, aki a 2012-es Budapesti Wagner-napokon Sieglindeként aratott emlékezetes sikert.

„A pályám során túlnyomórészt koncertkarmesterként dolgoztam, dolgozom. Vezényeltem operákat is, mert nagyon szeretem a műfajt, de eddig még sosem voltam egy operaházban vezető. Az Anyegint különösképpen szeretem, ezért is ajánlottam Horváth Ádámnak, hogy játsszuk el, a koncertszerű vagy félig szcenírozott megvalósítást pedig nagyon érdekesnek tartom” – mutatott rá Christoph Eschenbach.

Hozzátéve: mivel magyar és sziléziai felmenői vannak, igen közel áll hozzá a közép-európai kultúra, érzelmi mentalitás, így időbeosztás és felkérés dolga, hogy milyen gyakran jön Magyarországra.

A varázsfuvola és a Don Giovanni után ez a harmadik produkció, amit Horváth Ádám hoz létre a Művészetek Palotájában. Az Anyegin címszerepét egy Zemlinsky-szólam mellett egy előéneklésen mutatta meg Eschenbachnak, az ötlet valójában tehát a karmestertől származik. „Mindig az volt a meggyőződésem, hogy kiváló külföldi énekeseknek magyar művészekkel együtt kell színpadra, pódiumra állniuk, mert a két oldal inspirálja egymást, nem kell félni a vendégektől”.

Az Anyeginre az élvonalból sikerül szereplőket megnyerni, például a már említett Michaela Kaunét, Steve Davislimet. Ez – árulta el az énekes – Eschenbachnak köszönhető. A Gremin hercegre azonban neki sikerült Ferruccio Furlanettót megnyernie, az olasz sztár egy moszkvai és egy szentpétervári vendégszereplés közt fut be Budapestre vasárnap.

Az orosz nyelvű előadáson a férfiak szmokingot viselnek, a hölgyeknek Makány Márta kölcsönöz érdekes ruhákat. A báli jelenetben Popova Aleszja és Vlagyimir Arhangelszkij táncol. A Nemzeti Énekkar és a Magyar Állami Operaház kórusa, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara működik közre a produkcióban.

Forrás: MTI