Jurij Tyemirkanov és a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar

Jurij Tyemirkanov és a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar
Időpont: 2012. november 30. 19:30 – 21:40
Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Prokofjev: I. („Klasszikus”) szimfónia, op. 25
Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54
Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88

Közreműködik: Eliszo Virszaladze – zongora
Vezényel: Jurij Tyemirkanov

Jurij Tyemirkanov azon kevés karmesterek egyike, akikről aszteroidát neveztek el: az övé 6432-es számmal a Jupiter és a Mars közötti kisbolygóövben kering. Még akkor lett a névadója – egészen pontosan 1975. október 3-án -, amikor a Szentpétervári Filharmonikusokat a világ élvonalába emelő Jevgenyij Mravinszkij mellett serénykedett másodkarmesterként. Jelenleg még „csak” feleannyi ideje – egy híján huszonöt éve – áll a zenekar élén, mint elődje: a számos Sosztakovics-szimfóniát bemutató, ma is az orosz zene egyik legavatottabb zenekarának számító filharmonikusok vezetését 1988-ban vette át Tyemirkanov.

„A muzsika komoly dolog. Annak, aki először megy koncertre, nem valószínű, hogy tetszeni fog, amit ott hall. Ahhoz, hogy felfedezze az értékeket, többször kell ezt megtennie. Miután sokszor meghallgatta a műveket, új világ nyílik meg előtte” – mondta a hetvennégy éves dirigens, aki a londoni Royal Filharmonikus Zenekarnak is tiszteletbeli karmestere, s abban is a kevesek közé tartozik, hogy pálca nélkül vezényel, mondván, ez így természetesebb. Az eredmény a fontos, és mindegy, hogy azt pálcával éred el vagy nélküle, vallja.

A koncerten hallható világszép zongoraverseny szólistájának, Eliszo Virszaladzének nem kell jobb ajánlólevél, mint Szvjatoszlav Richter róla mondott szavai: Schumann zenéjének legjobb élő előadója. Játékában a schumanni képzeletvilág két alakját, a szenvedélyes Florestant és az álmodozó Eusebiust egyesíti. A nagy német romantikus zeneszerzőhöz azóta fűzi szoros kapcsolat, hogy huszonnégy évesen megnyerte a nevét viselő zongoraversenyt.

A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Művészetek Palotája
Forrás: MÜPA