Ingyenes programokkal ünnepel az Országos Széchényi Könyvtár

Ingyenes programokkal, egyebek mellett tárlatvezetéssel, könyvbemutatóval és koncerttel várja az érdeklődőket kedden az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 210. évfordulója alkalmából.

Az intézmény 11 órakor kezdődő tudományos ülésszakán az új különgyűjteményként működő 1956-os Intézet – Oral History Archívum munkatársainak előadásai hallhatóak. Délután 13 órától a Nemzedékek kézfogása című programban a régi kollégák adják át a tapasztalatokat és a tudást az újaknak, az esemény díszvendégeként Somkuti Gabriella könyvtártörténész a nemzeti könyvtár 210 éves történetéről mesél – közölte az intézmény az MTI-vel.

A könyvtári körséták 11, 12, 13, 14 és 16 órakor indulnak, a „Képek a történelmi Magyarországról. Tájak, viseletek” című tárlatot 13 órától, a „Tr(End of print)” című kiállítást 14 órától, a Balogh Rudolf aranykoszorús fényképész mester 1879-1944 című anyagot 16 órától vezetéssel tekinthetik meg a látogatók.

A 15.30-kor nyíló Patriae Sacrata Anno 1802 – 1802-ben a hazának szentelve című tárlat ritka kéziratokat mutat be: a jelentős korabeli írók, tudósok, politikusok eredeti kézírásai között VII. Pius pápa Széchényi Ferencnek írott latin nyelvű és a 12 éves Széchényi István atyjának írott magyar nyelvű levelének autográfja is szerepel. Ehhez kapcsolódva bemutatják a Levélben értesítsen engem című kötetet, amely a nemzeti könyvtár létrejötte alkalmából gróf Széchényi Ferencnek írott korabeli köszöntőlevelekből ad gazdag válogatást.

Délután 17 órától a KönyvTÁRlat keretében Budavári disputa címmel a 16-17. századi, külföldet járó diákokról hallhatnak az érdeklődők előadásokat és megtekinthetik a diákok különleges emlékkönyveit is. Az emléknap az Orfeo Zenekar ünnepi barokk koncertjével zárul, amelyen Carissimi, Purcell és Händel művei hangzanak el.

Ezen a napon a beiratkozni szándékozók fél áron válthatnak éves olvasójegyet és a könyvtár díjmentes napijeggyel is látogatható.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI