Dieter Rams német építész, dizájner kapta idén a Moholy-Nagy-díjat

Dieter Rams német dizájner, építész vehette át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei Moholy-Nagy-díját az intézmény csütörtöki ünnepi szenátusi ülésén, amelyen Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész címzetes egyetemi tanári címet kapott.

A szenátus indoklása szerint Dieter Rams elméleti munkássága egyértelmű környezetet teremtett formatervezői tevékenységének, melynek eredményei korunk legnagyobb dizájnerei közé emelték. Életműve követendő példája a MOME képzési elvei között is szereplő integratív tervezői gondolkodásnak – hangzott el az ünnepi ülésen.

Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész, egyetemi docens az elmúlt évtizedekben végzett magas színvonalú szakmai alkotótevékenységéért, szakmapolitikai tevékenységért valamint az oktatás területén végzett kimagasló munkájáért kapott címzetes egyetemi tanári címet.

A Moholy-Nagy-díjat Kopek Gábor, a MOME rektora adta át Dieter Rams-nak, az egyik legmeghatározóbb kortárs formatervezőnek, aki a német Braun cég vezető tervezőjeként és a 606 univerzális polcrendszer alkotójaként vált világhírűvé. Elméleti munkásságának köszönhető a „kevesebb több” szemlélet, amely alapvető tétellé vált a kortárs kultúrában.

Lenkei Balázs formatervező elmondta, hogy Dieter Rams 24 évesen kezdett el a Braun cégnél dolgozni. Ezzel párhuzamosan bútorterveket is készített, ezek gyártástechnológiájukat tekintve is forradalminak számítottak. 1961-től lett a Braun dizájnközpontjának vezetője. Tervezői munkássága mellett dizájnelméleti meglátásait 10 pontban foglalta össze.

Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, játéktervező a német művészt méltatva elmondta, hogy a Rams által meghatározott 10 pont a jó dizájnról szól, a jó dizájner pedig az, aki őszinte, igényes önmagával és környezetével szemben.

Dieter Brams a díj átvételekor azt emelte ki, hogy a formatervezés változásával a professzionális formatervező felelőssége is változik, hiszen a dizájn szót manapság csak puszta feltűnésből, hamisan is használják.

A MOME minden évben egy olyan személyiségnek adományozza a díjat, akinek emberi és alkotói léte szorosan kapcsolódik az egyetemhez vagy az egyetem által képviselt értékekhez. A 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2006-ban alapította az elismerést, amelyet azóta mások mellett Földes Imre zenetörténész, Gergely István belsőépítész, Rubik Ernő tervező és Hannes Böhringer német művészetfilozófus kapott meg.

Forrás: MTI