Vadlúdrekordra készülnek a tatai Öreg-tavon

30 ezer vadlúd gyűlt össze a tatai Öreg-tavon, és a Tatai Tavak Ramsari Területhez tartozó Ferencmajori-halastavak területén is 10 ezer vadlúd pihen.

Szinte biztosan megdől a rekord a szervezők szerint a hétvégén megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalmon, mivel mintegy 30 ezer vadlúd gyűlt össze a tatai Öreg-tavon, és a Tatai Tavak Ramsari Területhez tartozó Ferencmajori-halastavak területén is 10 ezer vadlúd pihen.

A madársereg hajnalban hatalmas dübörgéssel hagyja el a tavat, majd délután, napnyugtakor érkezik vissza. A két időpont között színes programokkal vár mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, amely a magyarországi madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője.

Az idei rendezvény díszvendége a 35 éves Bükki Nemzeti Park. A park bemutatkozása mellett számos itteni természetvédelmi programról, valamint programajánlatokról tájékozódhatnak az érdeklődők. A madármegfigyelők egész napos versenyen mérik össze tudásukat, kitartásukat.

A gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen. Telegdi Ágnes írónő, az Ó, azok a csodálatos állatok könyvsorozat szerzője a helyszínen dedikálja műveit és saját madárfotóiból összeállított falinaptárt mutat be – közölték a szervezők az MTI-vel.

A vadludak tiszteletére minden évben megrendezett fesztivál november 24-én várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes, a részletes program a www.vadludsokadalom.hu oldalon található.

MTI-fotó: Beliczay László 
Forrás: MTI