Lévai Katalin: Anyám évszázada – Halhatatlan szerelem a történelem forgatagában, könyvbemutató

Lévai Katalin:
Anyám évszázada
Halhatatlan szerelem a történelem forgatagában című könyvének bemutatója
Helyszín: a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávézója
(1075 Budapest, Károly krt. 3/C.)
2012. november 22. (csütörtök), 19 óra
A szerzővel Kun Zsuzsa beszélget.

Lévai Katalin legújabb regénye életrajzi ihletésű elbeszélés, amelyből megismerhetjük a 20. század történelmét és egy múlhatatlan nagy szerelem történetét.

Az Anyám évszázada a múlt század fordulóján Budapesten letelepedett szerb család kivételes tehetségű lányának, Zoricának szívet melengető, fordulatokban bővelkedő, olykor megrázó élettörténetét meséli el.
Zorica kislány korától mámoros örömmel olvassa a szerb és a magyar meséket, egyszerre él gazdag fantáziavilágban és a valóságban. Forradalmak, háborúk, nemzetiségi összetűzések, politikai kataklizmák és személyes sorstragédiák közepette regényes módon válik íróvá. Őseitől örökölt nyakassággal keresi a saját útját és szerepét, s mindeközben megismeri a szerelmet, a szexualitást, az erőszakot és a szenvedélyt.

„Leültem a dolgozószobában, és a gondos olvasószerkesztő szemével olvasni kezdtem a regényemet, hátha találok benne hibát. Ez bizony többszöri olvasás után is előfordul.

Mennyire más lett, mint amilyenre terveztem! Nadinka és Petár tragédiája mellé mind követelőzőbben odakerült anyám története, vagy inkább az, ami az övé lehetett volna.

A huszadik század… Olyan ez a könyv, mint egy nagy utazóláda, tele titokkal. Súlyos, drága Danilo, most már leteszem… Ezt a könyvet anyámnak írtam, az övé mindenestül…

Érzem, megérint egy láthatatlan kéz, egy meleg hangot hallok, anyám hangjára emlékeztet, s újra magam elé képzelem a hegyektől körbezárt kis falut a szamaras kordékkal, röpködő sasokkal, hallom a kórust a templomban, beborít a tiszta égbolt, s így lesz az ő történetük az enyém is – megmártózom szüleim élő emlékében, s már nem vagyok egyedül.” (Részlet Lévai Katalin: Anyám évszázada – Halhatatlan szerelem a történelem forgatagában című kötetéből.)

A könyv az Alexandra Kiadó gondozásában jelenik meg.

www.alexandra.hu