Kezdődik a Zsidó Filmfesztivál

Nyolc játékfilm és tíz dokumentumfilm látható a Zsidó Filmfesztiválon (ZSIFI), amelyet a Kino és Cirko-Gejzír moziban tartanak csütörtöktől vasárnapig Budapesten.

„A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról filmalkotások formájában” – közölték a szervezők az MTI-vel.

A filmeket Csörgits Hunor filmszakértő, Garancsi Ágnes, a KINO mozivezetője, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház vezetője, valamint Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője választotta ki. A program összeállításánál döntő szempont volt mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség – olvasható a szervezők közleményében.

Magyarországot Radó Gyula filmje, a Legenda – A szegedi diák – Hamlet története című 90 perces dokumentumfilm képviseli, amely két szegedi egyetemi hallgató, Horváth István és Tóth Kata tragikus halálának körülményeit járja körül.

A fesztiválon látható Paolo Sorrentino Helyben vagyunk című alkotása, amelyben a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn öregedő rocksztárt alakít. A szervezők a programkínálatból kiemelték Tatia Rosenthal stop-motion technikával készült 9.99 ő című animációs filmjét, a Tiffany Shlain által rendezett Felkattanva című kreatív dokumentumfilmet, valamint Alexa Karolinski Oma és Bella című alkotását.

A ZSIFI Nyomokban zsidót tartalmaz elnevezéssel nyílt kisfilmpályázatot is kiírt. A szervezők olyan műveket vártak, amelyek az eddigiektől eltérő új, friss szemszögből mutatnak be zsidó karaktereket, problémákat, témákat vagy magát a zsidóságot.

A pályázatra 16 nevezés érkezett, a fesztivál keretében be is mutatják a Gigor Attila, Till Attila, Szabó Simon által alkotott szakmai zsűri által előzetesen kiválasztott filmeket. A legjobbnak ítélt alkotás rendezője kiutazhat Londonba a jövő évi UK Jewish Film Festivalra, amelyen levetítik a filmjét.

Az eredményhirdetést november 24-én tartják a Helyben vagyunk című film gálavetítése előtt.

Forrás: MTI