Egy 20. századi polihisztor – Szentágothai János akvarelljei az Evangélikus Országos Múzeumban

A száz éve született biológus, agykutató Szentágothai János akvarelljeiből nyílt kiállítás Egy 20. századi polihisztor címmel szombaton az Evangélikus Országos Múzeumban.

Az Evangélikus Országos Múzeum kiállításán kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be a neves tudós: művészként, akvarellfestőként – mondta el a mintegy hetven akvarell mellett orvosi rajzokat, személyes tárgyakat is bemutató tárlat megnyitóján a múzeum igazgatója.

Harmati Béla László emlékeztetett: Szentágothai János kutatóként rengeteget utazott, útjaira azonban nem fényképezőgépet, hanem akvarell-készletet és maga által faragott ecseteket vitt magával. A művész-tudós „finom, áttetsző színekben, hatásos, gyakran egyedi képkivágásokban, élményszerű frissességben osztja meg távoli tájak látványát” – fogalmazott a művészettörténész.

L. Simon László megnyitóbeszédében felvetette: az „utolsó magyar polihisztorként” számon tartott Herman Ottó 1914-es halála után nem éltek-e polihisztorok Magyarországon? Valójában erre sok életmű cáfol rá – adta meg a választ a kultúráért felelős államtitkár.

A 21. századi ember azonban már némi ösztönös irigységgel néz Szentágothai életművének gazdagságára – fűzte hozzá, hangsúlyozva: a ma emberének a Szentágothaihoz hasonló, a közéleti szerepvállalástól sem idegenkedő, nagy formátumú egyéniségekből kell ösztönzést merítenie.

L. Simon László Szentágothai János művészetéről szólva elmondta: az Evangélikus Országos Múzeumban látható akvarellek bizonyítják, hogy a természettudomány és a művészet sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt sokan gondolnák. „A humán tudományokhoz is rengeteget tud hozzátenni a természet megértésére törekvő gondolkodás” – fogalmazott.

Szentágothai János akvarelljei március 31-ig láthatók a Deák téri evangélikus templom mellett található múzeumban.

Forrás: MTI