Naphimnusz: tánckoncert ősbemutatója 2013 elején Szolnokon

A január 6-ai produkciót Mihályi Gábor rendező-koreográfus álmodta színpadra.

Naphimnusz címmel új tánckoncert ősbemutatóját láthatja a közönség a jövő év elején Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Az előadás több mint 200 fős tánckarral, ének- és zenekarral, a Magyar Állami Népi Együttes, a Szolnoki Szimfonikusok, Herczku Ágnes és mások közreműködésével valósul meg – mondta Tibenszky Moni Lisa, a projekt kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A Naphimnuszt 2013 januárjában hagyományteremtő szándékkal, a hasonlóan népes szereplőgárdával megrendezett Magyar Tánckoncert Vox Hungaricus című produkció sikerét tapasztalva állítják színpadra. A Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar legújabb közös előadása Carl Orff Carmina Buranáját és a Sebő Ferenc által komponált Pannon freskó részleteit állítja színpadra. A látványos tánckoncert monumentális, hol sodró, hol lírai jelenetei felidézik az európai, és benne a magyar kultúra világot formáló hatását.

A Carmina Burana néven ismertté vált 12. századi versgyűjteményt a bajorországi Benediktbeuern kolostorában találták meg, Carl Orff ebből komponálta világhírű zeneművét. A mű a tavasz, a bor, a szerelem himnuszaként vált az európai zeneirodalom talán egyik legnépszerűbb darabjává. A Pannon freskó című előadást 2005-ben mutatta be a Magyar Állami Népi Együttes, a műben a történelmi múlt elevenedik meg élő hagyományaink által inspirálva.

A produkció – az archaikus formák mai feldolgozásával – hitet tesz a közös kultúra folyamatossága mellett.

A tánckoncerten közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás karigazgató vezetésével, a Budapesti Ifjúsági Kórus Gerenday Ágnes karigazgató irányításával, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Molnár Éva karigazgatóval, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Herczku Ágnes, valamint Sebő Ferenc.

Forrás: MTI