A koraszülöttmentésről nyílt fotókiállítás Szegeden

A szabadtéri kiállítást a Klauzál téren lehet megnézni.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tevékenységéről nyílt szabadtéri fotókiállítás pénteken a szegedi Klauzál téren a koraszülöttek világnapja alkalmából.

Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem nőgyógyászati klinikájának professzora a Csősz Géza fotográfus alkotásait bemutató tárlat megnyitóján utalt rá, hogy a gyermekek 8-12 százaléka a terhesség 37 hete előtt jön világra, 2500 grammnál kisebb testtömeggel. A koraszülöttek, különösen az igen kis testtömegű, 1500 grammnál kisebb gyerekek ellátása fokozott gondosságot igényel, az újszülött halálozás 80 százaléka, az újszülött megbetegedések 70 százaléka közülük kerül ki.

Pintér Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, hogy az országban a legnagyobb területen működő szervezet évente 1250 újszülött mentését végzi. Hangsúlyozta, hogy ha a koraszülöttek időben megfelelő ellátást kapnak, még az egy kilónál kisebb gyerekek is egészségben felnőhetnek, és teljes értékű életet élhetnek.

A Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Szolnok megye déli részén működő alapítvány éves költségvetése 80 millió forint, ebből mintegy 50 milliót fedez állami támogatás, a fennmaradó részt adományokból teremtik elő.

Csősz Géza fotográfus elmondta, hogy októbertől néhány hetet töltött együtt a szolgálat munkatársaival, hozzáértő, gyors munkájuk lenyűgözte, akárcsak az, ahogyan képesek megnyugtatni az anyákat, akik legnagyobb kincsüket, gyermeküket bízzák a mentőkre.

Forrás: MTI