Meghalt a Macskák c. musical megálmodója

Életének 87. évében elhunyt Valerie Eliot, T. S. Eliot amerikai születésű, Angliában letelepedett költő özvegye, az írói hagyaték gondozója.

Az özvegy Valerie Fletcher néven született az angliai Leedsben 1926-ban. A nála 38 évvel idősebb íróval a brit Faber&Faber kiadónál találkozott, itt dolgozott titkárnőként. Eliot műveiért már kamaszkora óta rajongott. „Úgy éreztem, hogy személyesen ismerem őt, és nyilvánvalóan ismertem is” – mesélte 1994-ben a találkozásról.

Eliot első feleségével Vivienne Haigh-Wooddal nem élt boldog kapcsolatban. A mentálisan beteg nő 1947-ben egy elmekórházban hunyt el. Valerie és Eliot 1957-ben házasodtak össze, és hozzájuk közelállók boldognak látták a házasságot. „Nyilvánvalóan szüksége volt egy boldog házasságra. Nem halhatott meg, míg meg nem kapta” – mondta Valerie.

A költő 1965-ben hunyt el, ezt követően özvegyére maradt a hagyaték gondozása. Ő szerkesztette és rendezte sajtó alá a kiadásra váró műveket, és sorra utasította el az életrajzírók hadát, hogy teljesítse férje végakaratát. Valerie ötlete volt ezenfelül, hogy a Macskák könyve (Old Possum’s Book of Practical Cats) című gyűjteményből zenés darab szülessen. A munkát végül Andrew Lloyd-Webber nyerte el, a Macskák című musical sikere pedig hatalmas bevételt hozott Eliot örököseinek.

Az özvegy kivette a részét a jótékonyságból is, létrehozta az Old Possum’s Practical Trust nevű alapítványt, valamint megalapította az Eliot-díjat, amellyel évente egy-egy költőt jutalmaznak.

Forrás: MTI