Magyar siker a Hajnalok Völgye Fesztiválon

A most ötödször megrendezett szlovákiai versenyen nem a kórusokat, hanem az előadott kortárs zeneműveket díjazták.

A komáromi, a budapesti és a csábi kórus is bemutatott több – erre az alkalomra írt – zeneművet.

„Minden alkalommal ősbemutatók is elhangzanak, azaz olyan műveket hallhat a közönség, amiket eddig még soha, sehol nem hallhatott – mondta el az M1 Híradónak Tóth Árpád, a fesztivál művészeti vezetője.

A vezető karnagy szerint nagy kihívás egyszerre több mint 50 gyerek figyelmét lekötni. „Nagyon-nagyon komoly pedagógiai, és pszichológiai készültségre is szüksége van annak a karnagynak, aki vállalja ezt a munkát. Csodálatos dolog, mert a gyereknél több szeretetet nem lehet kapni sehonnan sem” – mondta Matos László.

A fesztiválon a kórus egy olyan dalt is elénekelt, amelyet külön nekik írtak, gyermekversek alapján. A gyerekeknek nagyon tetszett a szöveg.

„Mi amikor először megláttuk a kottát és megtanultuk a szöveget, mindenki dőlt a röhögéstől és egyszerűen lehetetlen volt összeszedni a kórust, hogy  próbáljuk elénekelni nevetés nélkül” – mondta az egyik kórustag.

A Buborékok című művet Tóth Péter zeneszerző komponálta. Mint mondta, a gyerekek nagyon ügyesek, az átlagosnál nehezebb szólamokat is könnyen megtanulták.

„Egy kicsit szabadabban komponálhattam, nehezebb szólamokat írhattam, olyan szólamokat is, amiket egy átlagos gyermekkar több hónap kemény munkájával tud megvalósítani. Nekik ennyi idejük nem volt, de a profizmusuk átsegítette őket a nehézségeken” –mondta Tóth Péter.

A szerző két műve is nyert a kórusfesztiválon. Közülük az egyik, az MR Gyermekkórus által előadott Buborékok című dal megkapta a fesztivál nagydíját.

Forrás: MTI