Ember Judit Filmfesztivált rendeznek az Örökmozgóban

Ember Judit dokumentumfilm-rendező halálának 5. évfordulójára emlékezve háromnapos filmfesztivál kezdődik pénteken a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

Mint Horváth Judit, a filmrendező lánya az MTI-nek elmondta, fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek a magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakjáról, akinek a hatvanas évektől 2006-ig született filmjei mind filmnyelvükben, mind tematikájukban egyediek és újítóak voltak. Ember Judit minden filmje izgalmas nyomozás: „a szándékosan elfelejtett, elhallgatott, titokban tartott dolgok feltárása” – hangsúlyozta.

A péntektől vasárnapig tartó fesztiválon, amelyet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) segítségével szervez Horváth Judit, részben olyan filmeket vetítenek az életműből, amelyekkel a korabeli sajtó foglalkozott, amelyeket a filmtörténeti értékelések kiemeltek. Ezek között a nézők láthatják a Pócspetri, A határozat és az Új Magyar Siralom című alkotásokat. Emellett a rendező egykor betiltott vagy csak zártkörű rendezvényeken bemutatott munkáiból is válogattak, így került a műsorba a Hagyd beszélni a Kutruczot! című dokumentumfilm is.

„Ezek a filmek ma is érvényesek, és mondanivalójuk ma is hatásos. De hogy konkrétan mit jelentenek ma a szakma számára, az érdeklődőknek, a fiataloknak, ezt majd a filmfesztiválon tudjuk meg” – hangsúlyozta Horváth Judit. Hozzáfűzte: a filmfesztivál lehetőséget nyújt azoknak, akik szerették, személyesen ismerték és tisztelték Ember Juditot, hogy összejöjjenek és emlékezzenek, de a magyar filmtörténet iránt érdeklődőket is várják, és remélik, hogy sok fiatalt vonzanak a rendező alkotásai.

 A filmes programot szakértők részvételével szervezett kerekasztal-beszélgetések követik. A pénteki beszélgetésen az életművet elemzi mások mellett Bernáth István, Szilágyi Erzsébet és Szekfű András. Filmrendezők – B. Révész László, Durst György, Fekete Ibolya, Gyarmathy Lívia, Kocsis Ágnes, Kóthy Judit és Szabó Ildikó – a meghívottjai a szombati eszmecserének, amely a független nők életlehetőségeit, életútját ábrázoló Tantörténet és Fagyöngyök című filmeket is tárgyalja. Ember Judit történelmi-politikai munkáival, 1956-tal és Nagy Imrével kapcsolatos alkotásaival foglalkozik a vasárnapi kerekasztal, amelyen Hegedűs István, Péterffy András és Szalai Júlia szólal meg.

Horváth Judit emlékeztetett arra, hogy Ember Juditot sokan emlegetik úgy, mint a rendezőt, akinek a legtöbb filmjét tiltották be. Amikor ezek a filmek végül kikerültek a dobozból, gyakran kirobbanó volt a hatásuk. Tiltólistán szerepelt A határozat című 1972-es dokumentumfilm is, amelyet Gazdag Gyulával közösen készített, és amelyet az Amerikai Filmintézet minden idők száz legjobb dokumentumfilmje közé sorolt.

Pályafutását számos díjjal ismerték el: megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, a Televízió- és Filmkritikusok életműdíját és a Balázs Béla-díjat is. Emlékét őrzi a Los Angeles-i Magyar Dokumentumfesztivál Ember Judit-díja, valamint a Médiatanács dokumentumfilmek gyártását támogató Ember Judit 2012 elnevezésű pályázata is.

Az Ember Judit Filmfesztivál részletes programja megtalálható az Örökmozgó Filmmúzeum honlapján (http://www.filmarchive.hu/orokmozgo/program/index.php).

Forrás: MTI