Litván-magyar koprodukciós filmmel nyitott a pozsonyi filmszemle

A fesztivál, amely idén is több helyszínen, Pozsonyban, majd Besztercebányán zajlik, több mint száz alkotás megtekintésére ad lehetőséget.

Az Anarchia Zirmunaiban című litván-magyar koprodukciós film vetítésével vette kezdetét a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA) pénteken.

Bár a pozsonyi szemle rövidebb múltra tekint vissza, mint az ország első filmes seregszemléje, az idén 20. alkalommal megrendezett trencsénteplici Art-Film fesztivál, az elmúlt években mégis a legnagyobb látogatottságú filmes rendezvénnyé vált Szlovákiában. A fesztivál, amely idén is több helyszínen, Pozsonyban, majd Besztercebányán zajlik, több mint száz alkotás megtekintésére ad lehetőséget. A filmfesztiválhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik, köztük fotókiállítás és workshopok.

A vetítések már néhány órával az este hétkor kezdődött ünnepélyes megnyitó előtt elindultak. Az első műsorra tűzött alkotás a litván underground film egyik megteremtőjének tartott autodidakta filmes, rendező és forgatókönyvíró Saulis Drunga, Anarchia Zirmunaiban című koprodukciós mozija volt, amelynek vágómunkája Sónyi Mariann nevéhez fűződik. A film egy vidéki lány – a vilniusi punk szubkultúra közegébe helyezett – rendhagyó metamorfózisának történetét mutatja be.

A pozsonyi szemle kínálatát a szervezők az idén 11 szekcióba osztották, ezek között három versenykategória van: a nagyjátékfilmek nemzetközi versenye, valamint a dokumentumfilmek és a rövidfilmek versenye. A mustrán a legnagyobb érdeklődés a más fesztiválokon díjazott alkotásokból összeállított Panoráma szekciót kíséri, de már hagyományosan „erősnek” számít a filmvilág fő sodrából kilógó munkákból válogatott kínálat is. Ezeket az alkotásokat az Árral szemben nevet viselő szekcióban mutatják be. Itt idén olyan csemegék kerülnek vászonra, mint Branko Schmidt horvát rendező Ljudozder vegetarijanac (Vegetariánus kannibál) vagy az Arnold Pascal és Jean-Marc Barr rendezőpáros Chroniques sexuelles dÍune famille dÍaujourdÍhui (Egy mai család szexuális krónikája) című filmje.

Utóbbi egyik rendezője – a szemle filmkínálatában színészként is szereplő – Jean-Marc Barr volt az ünnepélyes megnyitó egyik díszvendége. A seregszemle idei életműdíját a szlovák filmért végzett munkája elismeréseként Stefan Kvietik kapta. Őt a magyar nézők Juraj Jakubisko régebbi rendezéseiből, például az immár örök klasszikusnak számító Az ezeréves méhből ismerhetik leginkább.

Forrás: MTI