Gérecz Attila versei a Hangzó Helikon-sorozatban

Tizenhárom dal került a Ferenczi György és a Rackajam Gérecz Attila című lemezére, amely a Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg. A lemez három év alatt született, a felvételeket a saját stúdiójában rögzítette a zenekar.

Ferenczi György az MTI-nek elmondta, négy éve egy barátja révén találkozott először Gérecz Attila verseivel. Az 1956-ban, az utcai harcok során elesett költő alkotásai annyira megtetszettek a zenésznek, hogy maga vetette fel a feldolgozás ötletét a Hangzó Helikon-sorozat számára.

A verseket Ferenczi György válogatta, ugyanakkor rámutatott, ezek csak „kiindulópontok” Gérecz Attila költészetéhez. A lemezen mégis a fiatalon elhunyt költő emblematikus versei találhatók, az Így bocskorosan, a Karácsonyi ének a börtönben, a Kenyéren és vízen, a Van így néha, vagy például a Daróc a szürkéhez és Az Isten balján.

A zenész elmondta, a zenei világ kialakításakor két szempont vezérelte a zenekart. A blues és a rock’n roll azt a világot, szabadságot érzékelteti, amelyért Gérecz Attila harcolt. Emellett pedig szerették volna megmutatni az életműben rejlő kettősséget is. „1954-ben a gyűjtőfogházban, láztól görnyedten ír gyönyörű vidám verset. Azért vidámat, mert túl akarja élni, kapaszkodik a művészetébe. Az ilyen helyzetekben derül ki, hogy ki az, aki igazán szeret élni” – magyarázta Ferenczi György.

A zenész arról is beszélt, hogy nem volt könnyű dolga a Gérecz-szövegekkel. Az első két dallal, A szökéssel és a Karácsonyi ének a börtönben cíművel meglehetősen gyorsan, már három éve elkészült, de aztán elakadt. „Már-már úgy éreztem, abbahagyom: hiába szerettem volna jól muzsikálni, nem jó dalok születtek. Aztán félretettem munkát, és amikor újra elővettem, még tizenegy dal született” – mesélte Ferenczi György.

Elmondta, a megzenésítésnél a szöveg ritmusa volt meghatározó. „Az első a magyar nyelv, a második a költő, a harmadik a zenekar – ez  a rangsor” – fogalmazott a művész, aki szerint sosem szabad a zenét ráerőltetni a szövegre.

A zenekar vezetője arról is beszélt, hogy mindenképpen folytatni szeretnék a költő verseivel a munkát. „A Petőfi-lemezzel is az volt a tapasztalat, hogy fél év után a lemez felét már nem játszottuk, viszont jött egy csomó másik vers, amikből új dalok születtek” – magyarázta Ferenczi György hozzátéve, hogy jelenleg „éjjel-nappal” próbálnak.

A könyvet Haris László és Szemadám György illusztrációi gazdagítják, a fényképek az 1970-es évek elejéről valóak, a képeken maga Szemadám György látszik – mondta el a zenész.

A lemezt december 21-én a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban mutatják be.

Forrás: MTI