Orgona-sztorik IV. – Meghökkentő mesék a hangszerek királynőjéről Fassang László, Mácsai Pál és a Liszt Akadémia legsikeresebb orgonista növendékei

 Időpont: 2012. november 11. 19:30 – 22:00
Helyszín: MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vierne: II. (e-moll) orgonaszimfónia, op. 20 – I. Allegro
Lefébure-Wély: Bolero de concert, op. 166
J. S. Bach: F-dúr toccáta, BWV 540
Improvizáció Bruckner stílusában

Alkan: a-moll etűd pedálszólóra – Fughetta
César Franck: H-dúr cantabile
Widor: VI. orgonaszimfónia, op. 42, No. 2 – III. Intermezzo
Vierne: Stèle pour un enfant défunt, op. 58, No. 3
Improvizáció a Salve regina gregorián himnusz dallamára

 Éppen 75 éve történt, hogy César Franck és Charles-Marie Widor leghíresebb tanítványa, a párizsi Notre-Dame katedrális vak orgonistája, Louis Vierne életének ezerhétszázötvenedik koncertjén az orgonapadon lelte halálát. 1750 koncert… Widor valóban Bach örökösét nevelte volna ki? A pad támlája megtartotta Vierne testét, ezért a közönség kezdetben csak a lábbal kitartott, örökkévalóságba nyúló hangra lett figyelmes, majd néhány perc múlva futótűzként terjedt el a hatvanhét éves mester halálhíre.

Fassang László és Mácsai Pál nagysikerű sorozatának negyedik estjén ehhez hasonló meghökkentő esetekről lesz szó, amelyek végigkísérik a hangszerek királynőjének történetét. Tragédiák, összeesküvések, aljas fondorlatok és szerencsétlen balesetek, nemzetek között feszülő indulatok és elképesztő személyes sorsok elevenednek meg Mácsai Pál elbeszélésében, Fassang László és a Liszt Akadémia legtehetségesebb orgonista növendékeinek előadásában pedig megszólalnak majd mindazok a zenék – orgonaművek az elmúlt háromszáz év meghatározó szerzőitől -, amelyek végső soron értelmet adnak ezeknek a valóban megtörtént, meghökkentő meséknek.

Rendező: Művészetek Palotája