Ablakszobor-kiállítás nyílik, plakátterv-kiállítás zárul és a SziTu útnak indul a Miskolci Nemzeti Színházban

Egy átlagosnak korántsem mondható keddi napon, november 13-án miskolci diákok által készített szobrok összesen közel 52 négyzetméternyi felületen kerülnek ki a színház ablakaiba, egri főiskolások 35 darab kiállított plakátterveit bírálja el egy neves képzőművészekből összeállt zsűri, és hivatalosan is útjára indul a több száz gyermeket foglalkoztató SziTu – Színház és Tudás elnevezésű színházi nevelési program.

Az Ablakszobrok – november 13. kedd 18 óra                             

A Nagy Csomagolás júniusi sikere után a miskolci művészeti iskolákkal közösen kialakított újabb terv alapján hét miskolci iskola diákjai tanáraik vezetésével egy-egy térbeli alkotást készítenek, melynek témája „Az ember”. Az Ablakszobrok közel 4 négyzetméter alapfelületű plasztikák, amelyek gipszből, műanyagból, fóliából, drótból, hulladékokból, esetleg már nem használt színházi kellékekből készülnek, attól függően, kinek mennyire élénk a fantáziája, és ki mit talált a háza táján. A szobrok között lesz tető felé mászó sárkány, óriásceruza, amely az égre rajzol egy repülőt, vagy a Széchenyi utca részlete egy mulatozóval, de lesz ablakból kirobbanó három kerékpáros is. És hogy ezt honnan tudjuk? Az iskolák elkészítették elképzeléseik kicsinyített hű másait, melyek november 10-ig még megtekinthetőek a Miskolci Nemzeti Színház első emeleti társalgójában, és amelyekre szavazni is lehet mind a helyszínen, mind a színház facebook-oldalán (www.facebook.com/miskolcinemzetiszinhaz).

A kiállítás – és egyben a SziTu-projekt megnyitója – november 13-án, 18 órakor kezdődik a Déryné és a Széchenyi utca sarkán. A SziTu program keretében létrehozott szobrok emelődaru segítségével kerülnek ki a színház Déryné utcai 13 ablakába. Az arra járókat különleges fények és meglepetés-térzene várja majd. A gyerekek alkotásait a megnyitón neves képzőművészek méltatják néhány szóval.

Az időjárás függvényében körülbelül két héten át adnak különleges hangulatot az utcának.

A Nagyszínház társalgójában kiállított Déryné utcai homlokzat 1:10 arányú makettjét az ablakszobrokkal november 13-án átadjuk az egyik közreműködő iskolának, s ezzel a 6 méter hosszú, és közel 2 méter magas makett a tanév végéig vándorútra indul a résztvevő iskolák között.

A színház büszkén teszi ki az ablakba a miskolci tanulók kreatív alkotásait.

Az együttműködő iskolák:

Avasi Gimnázium

Balázs Győző Református Líceum

Gábor Áron Szakközépiskola

Kaffka Margit Általános Iskola

Munkácsy Mihály Általános Iskola

Szemere Bertalan Szakközépiskola

Zrínyi Ilona Gimnázium

A SZiTu-ról

A SziTu (Színház és Tudás) a Miskolci Nemzeti Színház évadokon átívelő színházi nevelési projektje, melyben 15 miskolci és Miskolc környéki oktatási intézmény gyermek közösségeivel együtt működve 17 különböző tematikájú, heti és havi rendszerességű foglalkozás mellett színjátszó versenyeket, osztálytermi előadásokat, beavató színházi bemutatót tartunk, színház és média napokat, drámatábort szervezünk. A program gerincét adó, a 4-18 éves gyermekekhez és fiatalokhoz szóló fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozásaink között mozgás és zenei kurzusok, mese és versszínházi órák, színház és drámatörténeti előadások, média és mozgóképkészítő szakkörök találhatóak, melyeket a színház pedagógiai gyakorlattal is rendelkező művészei vezetnek. Az oktatási intézmények szakmai szempontrendszereivel egyeztetett programunk célja, hogy színházunk nyitott kulturális intézményként, különböző társadalmi helyzeteket, problémákat a színházművészet eszközeivel láthatóvá és értelmezhetővé tegyen az fiatalok számára. Alapvetően szabadidős tevékenységek révén próbálunk a diákok számára lehetőséget teremteni tudásuk, ismereteik bővítésére, felébresztve ezzel kíváncsiságukat a kortárs művészetek iránt, nevelve érzékenységüket a nyelvi és képi kifejezésmódokat, az irodalmi szövegeket, a zenei formákat a színpadi tánc és mozgáskultúrát illetően, valamint erősítve önbizalmukat, felelősségérzetüket a családi és tanuló közösségekben betöltött szerepvállalásaik terén. Az Új Széchenyi terv keretében megvalósuló TÁMOP pályázat 30.000000 forintos induló támogatásával közösen jelentős társadalmi hatásfokkal bíró projektté fejleszthetjük a SziTu-t melynek eredménye egy toleránsan gondolkodó gyakorlati tevékenységeiben is értékalapú generáció fejlődését szolgálja úgy ebben az iskolai tanévben, mint az elkövetkező színházi évadjainkban is.

A legjobb PLAKÁT – zárás, értékelés november 13-án, kedden, 16 órától

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói a tavalyi évad végén a Miskolci Nemzeti Színház új arculatának kialakításával foglalkoztak. A legjobb logó-, plakát- és honlap tervekből június 7-én Identitás címmel kiállítást is rendeztek a Széchenyi utcában lévő régi papírboltban. A zsűri- és közönségdíjas Kónya Réka logótervét láthatjuk azóta is a színház honlapján és kiadványain.

A főiskola és a színház ebben az évadban is folytatja az együttműködést: a másod- és harmadéves egri hallgatók Csontó Lajos és Szigeti Csongor tanárok vezetésével a színház új bemutatóihoz terveztek plakátokat. Most A vágy villamosa, A hideg gyermek és a Dandin György című előadásokhoz készültek plakáttervek, melyek október 31-től november 13-ig láthatóak a Nagyszínház emeleti társalgójában. Ezúttal is kíváncsiak vagyunk nézőink véleményére, és várjuk szavazataikat! Szavazni a helyszínen, és a színház facebook-oldalán is lehet. A szavazást november 12-én zárjuk. A kiállított plakátokat szakmai zsűri bírálja el és díjazza november 13-án 16 órakor a kiállítótérben.

Forrás: www.mnsz.eu