A 100 éve született Kiss Tamás költőre emlékeztek Debrecenben

A Debreceni Irodalmi Napok keretében emléktáblát avattak csütörtökön a 100 éve született Kiss Tamás József Attila-díjas költő egykori debreceni lakóházának falán.

Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere az avatóünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Kisújszálláson született Kiss Tamást befogadta a város. A költő – Debrecen díszpolgára – 55 évig élt és alkotott a Garai utcai házban – tette hozzá.

Kiss Anna, a költő lánya elmondta: 2010-ben felújították és bővítették a házat, ahol elhelyezték Kiss Tamás hagyatékát.

Az idei esztendő egyébként – a városi könyvtár kezdeményezésére – Kiss Tamás-emlékév Debrecenben. Az évben irodalmi esteket, szavalóversenyt rendeztek több városi iskolában.

A Dóczy Gimnáziumban termet neveztek el Kiss Tamásról, a Kölcsey Központban emléktáblát avattak a tiszteletére, a Medgyessy Emlékmúzeumban pedig jelenleg is látogatható az 1912-ben született és 2003-ban elhunyt József Attila-díjas költő, író, tanár életművét bemutató kiállítás.

A csütörtöki emléktábla-avatón elhangzott Kiss Tamás több verse, a költő fia, Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenepedagógus pedig édesapja általa megzenésített versét adta elő.

Forrás: MTI