Magyar örökség – Józsa Judit keramikus tárlata

Józsa Judit keramikusművész mintegy 40 alkotásából nyílik tárlat Magyar örökség címmel csütörtökön a Duna Palotában.

A kiállítás anyagában kisplasztikák és domborművek találhatók, valamint fő műve, a Magyar család című is látható lesz. Ezt a fa-kerámia szoboregyüttest tavaly készítette a család éve alkalmából, és az év végén a Belvárosi Plébániatemplomnak ajándékozta. A hatalakos munka alapja kemény szilfa, ezt a fát tíz évig kereste, mire rátalált – árulta el. Szinte a fából nőnek ki az alakok, amelyeket hajtogatásos technikával készített, majd kiégette és patinamázzal kezelte.

Józsa Judit  elmondta, régi álma volt az isteni és az emberi erények megmintázása, erről szól a mostani kiállítása. Az erény olyan készség, amely az embert és tetteit jóvá teszi – magyarázta.

Másik nagy sorozata a domborművekből áll, amelyeken népi szimbólumokat – mint tulipán, galambok, virágkerék, életfa – használ. Úgy tartja, hogy minden magyar emberben jelen vannak ezek a motívumok.

Megmintázta a három isteni erényt (hit, remény, szeretetet). A hit virágokat, a remény csillagot, a keresztény egyház jelét a szeretet szívet formáz, benne galambbal.

Józsa Judit korondi fazekas családba született, Székelyudvarhelyen látta meg a napvilágot 1974-ben. Minden szabadidejét a szülők műhelyében töltötte. „Gyúrtam, agyagoztam, formáztam, festettem rendületlenül. Első kisplasztikámat, egy keresztfára boruló öregasszonyt Szeretet címmel 11 évesen mintáztam” – idézte fel a kezdeteket.

1994-ben települt át Magyarországra, majd művészettörténész diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 1995-ben már bemutatta munkáit Budapesten. Azóta közel félszáz egyéni kiállítása volt, a kerámiákkal eljutott az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába is.

Józsa Judit terveiről elmondta, jövőre el akarja készíteni a Magyar lélek című kompozícióját, amely fagyökérből emelkedik majd ki.

A november 30-ig látogatható kiállítást csütörtökön este Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitja meg.

Forrás: MTI