Izsó Zita költő kapta a Gérecz Attila-díjat

A Tengerlakó című kötetéért Izsó Zita költőnek ítélték oda a Gérecz Attila-díjat.

A 30 év alatti, elsőkötetes szerzőknek járó elismerést L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át szerdán Izsó Zitának a Magyar Írószövetség székházában.

(A képen: Izsó Zita – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

zsó Zita a Tengerlakó című, 2011-ben a Fiatal Írók Szövetségének kiadásában megjelent kötetéért vehette át az elismerést – mondta Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, aki laudációjában a költőnőt a fiatal irodalom meghatározó alakjának nevezte, valamint  méltatta a versek „ironikus, játékos megszólalásait”. Az elnök hozzátette: Izsó Zita költői sokoldalúságát mutatja, hogy a legkülönfélébb „esztétikai műhelyekben”, folyóiratokban jelenteti meg műveit.

Az elismerést átadó L. Simon László közölte: az állami kitüntetések rendszerébe illeszkedő díj „magánalapítású”, a 200 ezer forinttal és bronzplakettel járó elismerést a tárca a szakmai szervezetek ajánlása alapján ítélte oda Izsó Zitának. A kulturális államtitkár kiemelte: bár sokan felvetették a 20 éve létező Gérecz Attila-díj megszüntetését, anélkül nem létezne a pályakezdő alkotók kiemelkedő teljesítményeit jutalmazó szakmai elismerés.

A politikus felidézte, hogy a fiatalon elhunyt Gérecz Attila emlékére a Magyar Írószövetség 2006-ban emléktáblát emelt, amelyet minden évben október 23-án megkoszorúznak. L. Simon László megjegyezte: senki sem tudhatja, milyen jelentős életművet hagyott volna hátra Gérecz Attila, ha nem éri olyan korán a halál.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében kiemelte: a díjat Kárpáti Kamil, a Stádium Kiadó vezetője hozta létre azzal a céllal, hogy írótársának emléket állítson. Az elismerést rendszerint október 23-án adják át, azonban a húszéves díj tiszteletére az idén november 7-re, Gérecz Attila halálának napjára helyezték át az ünnepséget. A költőt 1956 őszen a budapesti Klauzál téren érték a végzetes lövések.

Gérecz Attila költészetét Szakolczay Lajos irodalomtörténész méltatta. Felidézte, hogy a fiatal költő az írók közül egyedüliként harcolt fegyverrel a zsarnok ellen. „Elbukása ellenére, mert ugyan szitává lőtték testét, győzött. Szelleme, az igazság és forradalom szelleme mindig jóval több, mint a küzdő, lankadó, fáradó test” – fogalmazott. Kitért arra, hogy az öttusa bajnokként is ismert alkotó a váci börtönben érett költővé, életműve példa arra, hogy „a szabadságnál nincs drágább kincs”.

Izsó Zita elmondta, hogy még tizenhat éves korában ismerkedett meg édesapja révén Gérecz Attila költészetével, és már akkor nagy hatással volt rá.

„Nagy felelősséget jelent ez a díj. Most nagyjából annyi idős vagyok, mint ahány éves ő volt, amikor meghalt. Ehhez képest az egész életműve rendkívül tiszteletreméltó, amihez méltóvá kell válni” – fogalmazott a költő, aki 2013-ra tervezi következő kötete megjelentetését. Korábban többek között olyan alkotók kapták a díjat, mint Lackfi János, Szakács Eszter, Oravecz Péter, Grecsó Krisztián, Mestyán Ádám és Kele Fodor Ákos.

Forrás: MTI