Bezár a Kino mozi

Finanszírozási nehézségek miatt december 1-jén bezár a budapesti Kino mozi, az üzemeltető Szuez Film egyelőre filmforgalmazási tevékenységét is felfüggeszti.

„Magyarországon az utóbbi két évben minden, minket érintő, eddig rendszeres működési pályázat megszűnt, ezáltal kulturális tevékenységünk erőfeszítéseink ellenére nem fenntartható. Megszűnésünkkel tovább szűkül a már most sem sokszínű artmozi-piac” – jelentette be a Szent István körúti mozi bezárását az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Szuez Film.

Mint hangsúlyozták, a Kino mozit igazi kulturális találkozóhellyé kívánták tenni, vetítéseik, programjaik 123 ezer nézőt vonzottak az elmúlt években. „Reméljük, lesz türelmük kivárni, amíg egy jobb időben, más helyen újrakezdhetjük a munkát, amiben még mindig hiszünk. Addig is november végéig várunk mindenkit utolsó filmünk, a Reality (rendezte: Matteo Garrone) vetítéseire” – hívták fel a figyelmet utolsó, csütörtöki bemutatójukra az üzemetetők.

A közlemény emlékeztet, a Kino 2008-ban kezdte meg működését a régi Szindbád mozi helyén, ahol már több mint száz éve mindig filmszínház állt. Műsorán saját forgalmazású művészfilmek szerepeltek, amelyek gyakran az országban máshol nem voltak láthatók.

Az alapítók szándéka a közlemény szerint az volt, hogy egyedi filmkínálattal, fesztiválokkal, társművészeti programokkal töltsék meg a helyet. Ehhez az induláskor többféle pályázati forrásból is kalkulálhattak működési és programszervezésre fordítható, állami és önkormányzati támogatással. Az induláskor tízéves periódussal terveztek, de a szférát érintő működési támogatások 2010-től folyamatosan csökkentek, majd teljesen eltűntek, ami oda vezetett, hogy a tulajdonosok – Mundruczó Kornél filmrendező és Petrányi Viktória producer – a mozi bezárásáról voltak kénytelenek dönteni.

Körösvölgyi Zoltán, a mozit tulajdonló Budapest Film Zrt. vezetője az MTI megkeresésére elmondta, a Szuez Film az előző munkanapon, október 31-én közölte velük, hogy a bérleti jogviszonyt nem kívánja folytatni, így a Budapest Filmnek még nem volt ideje dönteni a moziépület további sorsáról.

Legutóbb július 31-én zárt be art mozi Budapesten, akkor az Odeon fejezte be működését.

Forrás: MTI