Bartos Erika bábkönyvének eredeti bábjaiból nyílik kiállítás Pécsen

Bartos Erika Bogyó és Babóca bábkönyvének eredeti bábjait és díszleteit mutatja be az a kiállítás, amely november 10-én nyílik a pécsi Tudásközpontban.

A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Körbirodalom Gyermekkönyvtárban berendezett tárlaton a népszerű meseíró-rajzoló nyáron megjelent kötetének cselekménye vitrinekben látható jeleneteken, tablókon, patchwork (foltvarrásos) képeken és egy hatalmas léghajón keresztül elevenedik meg a látogatók számára. Ugyanott kerül sor a gyerekeknek Pécsről szóló Hoppla meséi című könyv bővített kiadásának, továbbá az ahhoz készült illusztrációknak a bemutatójára is.

A december végéig látható kiállítást, amelynek a bábkönyvhöz kapcsolódó anyagát korábban Budapesten és Esztergomban is megcsodálhatta a közönség, a tervek szerint az író nyitja meg.

Bartos Erika egy évtizede kezdte el írni és rajzolni a Bogyó és Babóca sorozatot. Az elsősorban óvodásokhoz szóló történeteket egyszerű, kontúros figurákkal és tiszta színekkel illusztrálta. A mesék egy részét már a kezdetektől fogva bábműsor formájában is előadta a kicsiknek, ehhez ő maga készített bábokat, díszleteket. A bábkönyv ötlete már ekkor megfogalmazódott benne, de a kötet csak az idei Ünnepi Könyvhétre készült el.

A „háromdimenziós” könyv Babóca, a katicalány nyuszijának elvesztéséről és kereséséről szól. Ehhez az eredeti díszleteket és bábokat Bartos Erika egyebek között textilből, papírból, fából és gyurmából saját kezűleg másfél év alatt készítette el. A legkisebb figurák 3-4 centiméter nagyságúak, a legnagyobbak pedig akkorák, mint a kesztyűbábok, nagyjából 25 centisek.

 
Fotó: Kosik Richárd
Forrás: MTI
,