A Rómeó és Júlia bemutatójára készül a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat

Egy klasszikus darab, a Rómeó és Júlia bemutatására készül a Marosvásárhelyei Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, amely Porogi Dorka fiatal magyarországi rendezőt kérte fel arra, hogy színpadra állítsa William Shakespeare remekművét.

A szombati bemutató a színház Kistermében lesz. A rendező elmondta: nehéz újat mondani ezzel a darabbal, de minden színész „egyedi és megismételhetetlen”, ezért a marosvásárhelyi produkció nem fog hasonlítani más Rómeó és Júlia-előadásokra, hiszen a rendezésben őt is a színészek inspirálták, belőlük indult ki.

Arra a kérdésre, hogy mennyire modern az előadás, a rendező elmondta: egyrészt elég konzervatív, másrészt formabontó is, hiszen Nádasdy Ádámnak a fordítását használták, amely az egyik legújabb magyar változata a darabnak, viszont elég szöveghűen dolgoztak, és sok szöveget meghagytak.

Kupás Anna, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatója készítette a jelmezeket és a díszleteket. Ez utóbbiak struktúrájukban hasonlítanak a shakespeare-i színpadra, és színháztechnikában is próbálták megidézni a 16. századot, így például szerepösszevonásokat alkalmaztak, ami az angol drámaíró korára jellemző volt. „Ezt lehet a hagyománnyal való játéknak tekinteni” – mondta Porogi Dorka.

Rómeó szerepében Bartha László Zsoltot lehet látni, Júliát pedig Gecse Ramóna alakítja. Ők a marosvásárhelyi társulat fiatal színészei. A rendező szerint nagyon illik rájuk ez a szerep, hiszen mindkettőjüknek jó komikai érzékük van. Talán nem szokták ilyen típusú színészekre osztani ezt a szerepet – tette hozzá -, de az a fajta életrevalóság, energia, amely Rómeó és Júlia szerepében megtalálható, az ő színészetüket is jellemzi.

Porogi Dorka a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett, a közeljövőben Kecskeméten és Csíkszeredában is fog rendezni.

Forrás: MTI