Kiemelt turisztikai beruházásként fejlesztik a keszthelyi Festetics-kastélyt

Kiemelt beruházásként 1,8 milliárd forintból kezdődik turisztikai beruházás a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, egyebek mellett veteránautós látogatóközpontot, bormúzeumot és lepkeházat alakítanak ki, és új állandó kiállításokat mutatnak be a látogatóknak.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezető igazgatója a támogatási szerződés hétfői aláírásakor tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai című projekt révén megújul az egykori Amazon Szálló, átalakul a kastély épülete és a nemrég megnyitott pálmaház is. Olyan projektek valósulnak meg, amelyek első lépcsőnek tekinthetők a kastélymúzeum és parkjának további fejlesztéséhez is.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a regionális fejlesztési tanács már 2008-ban nevesítette kiemelt programként a keszthelyi kastélyfejlesztést, de a tervek akkor nem nyertek támogatást. A nyugat-dunántúli régióban Eszterháza és Pannonhalma mellett nagy eséllyel pedig éppen az a keszthelyi elképzelés indulhatott a pályázatokon, amely idén augusztusban végül százszázalékos támogatottságot nyert.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója hozzátette: a három megyében 16 projekttel jelentkeztek a kiemelt turisztikai pályázatokon, de a szakmai szűrőkön ezeknek a fele jutott csak tovább, és végül csupán három nyert. Eszterháza és Pannonhalma már több fejlesztési lépcsőn is túljutott, míg Keszthelyen csak most kezdődik el az első ütem.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. ügyvezetője a 2014 novemberéig megvalósuló fejlesztésekről elmondta: a korábbiakkal ellentétben tiszta, világos profilt kívánnak adni a kastélynak, amely így a jövőben az 1880 és 1930 közötti időszak emlékeit állítja középpontba. Arra törekszenek, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő, látogatóbarát kastélymúzeumot alakítsanak ki, ami megfelel a gazdasági elvárásoknak, vagyis növeli a látogatók számát.

Beszélt arról, hogy felújítják a kastélyépületet és az évek óta romos állapotú Amazon Szállót. Az egykori Narancsházban Közép-Európa első lepkeházát alakítják ki a már meglévő hibiszkuszkiállítás mellett, az Iparművészeti Múzeummal együttműködve pedig multifunkcionális rendezvényteret hoznak létre. Új útvonalon vezetik majd végig a látogatókat, az országban először visual guide rendszerrel kalauzolják, vagyis okostelefonos képernyőn kapott képes-hangos információkkal gazdagítják őket.

Az új állandó kiállítások között lesz az egykori birtokosokat bemutató Festetics arcképcsarnok, a magyar hercegi családok bemutatása, valamint a Kis herceg címet viselő tárlat, a ma is élő Festetics György gyermekéveit bemutatva. A főúri utazásokat felidéző kiállítás, valamint a veteránautós látogatóközpont a Közlekedési Múzeummal közösen valósul meg állandó és változó járműritkaságokkal, a kastély pincéjében pedig Bakonyi Károly szőlőnemesítőnek állítanak emléket, és bormúzeumot is létrehoznak – jelentette be Virág Zsolt.

MTI-fotó: Varga György
Forrás: MTI