A bizalmatlanság hálójában – A magyar beteg – könyvbemutató

Chikán Attila, Cserne Péter, Fleck Zoltán, Győrffy Dóra,
Muraközy László, Tóth Gábor Attila, Tóth István György:

A BIZALMATLANSÁG HÁLÓJÁBAN
A magyar beteg

című könyv bemutatója a Corvina Kiadó szervezésében

Időpont: 2012. november 8. csütörtök, 11 óra

Helyszín: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Cím: V. kerület, Szervita tér 5.

A kötet szerzőivel Felcsuti Péter beszélget.

„A magyar társadalom alapvetően bizalmatlan; a társadalom tagjai bizalmatlanok egymással és a közintézményekkel szemben. Márpedig a bizalom – a társadalmi tőke alapvető komponense – rendkívül fontos a gazdaság, széles értelemben a társadalom megfelelő működése szempontjából. A bizalmatlanság lassítja és drágítja a gazdasági fejlődést, atomizálja a társadalmat, gyengíti a civil szférát, végső soron kiüresíti, formálissá teszi a demokráciát.

A tanulmánykötet a társadalmi bizalom egyik legfontosabb összetevőjével, a közintézmények iránti bizalommal foglalkozik. Kitűnő tudósok – közgazdászok és jogászok – gondolataival ismerkedhet meg az olvasó. A kép, ami az előadások olvastán kibontakozik, elégedettségre egyáltalán nem ad okot. A társadalom alig bízik a közintézményekben, amelyeknek pedig éppen az lenne a feladatuk, hogy működésükkel mintát, mindennapos leckét adjanak a demokrácia működéséből.

Ez a kötet fontos diagnózis egy súlyos problémákkal küzdő társadalomról; fecske, amely ugyan nem csinál nyarat, de hozzásegítheti az olvasót a felismeréshez, hogy a civil társadalom összefogása, a bizalom erősítése elengedhetetlen feltétel, ha ki akarunk törni ebből az évtizedes zsákutcából.” Felcsuti Péter

Forrás: Corvina Kiadó