Till Attila filmje nyerte a toruni filmfesztivált

A Csicska vitte el a legjobb rövidfilmnek járó díjat a jubileumi, 10. észak-lengyelországi fesztiválon.

Till Attila filmje, a Csicska nyerte a 10. Toruni Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó díját – közölte a miskolci Jameson Filmfesztivál irodája vasárnap az MTI-vel.

A miskolci mustra partnerrendezvényén osztrák és magyar műveket díjaztak. A legjobb nagyjátékfilm díját is ausztriai alkotás, Umut Dag mozija, a Berlinalén is sikerrel szereplő, kurd bevándorlókról szóló Kuma kapta. A Jakub Czekaj lengyel rendező, Natalia Lesz énekes és Muszatics Péter magyar rendező alkotta zsűri külön elismerésben részesítette a szintén osztrák Abgestempelt (Megbélyegezve) című filmet.

A jubileumi, 10. észak-lengyelországi fesztiválon idén az erős nők álltak a középpontban: életműdíjat kapott Geraldine Chaplin és Andrzej Wajda kedvenc színésznője, Krystina Janda, Smita Patilra, az indiai mozi egyik legnagyobb színésznőjére emlékeztek és Pam Gier-retrospektívet vetítettek, köztük Tarantino kedvenceit.

Emellett a kortárs osztrák és a magyar filmművészetet bemutató vetítéssorozaton Ulrich Seidl, Karl Markovics, Michael Haneke, Kocsis Ágnes, Bergendy Péter és Fliegauf Bence filmjeit láthatták a nézők, akik Kopernikusz szülővárosában minden este zsúfolásig megtöltötték a mozitermeket.

Forrás: MTI