Újabb Munkácsy-művet mutatott be Pákh Imre Szegeden

Egy korábban a szakma előtt is ismeretlen Munkácsy-művet mutatott be Pákh Imre Szegeden a Móra Múzeumban, a Párizs környéki tájat ábrázoló alkotást 1880 és 1885 között festhette a művész.

A kisméretű tájkép tavasszal bukkant föl egy franciaországi árverésen. Kiderült, hogy Donáth Sándor, a két világháború között Bécsben tevékenykedett sikeres műkereskedő tulajdonában volt. A hagyatékából került fél tucat magyar festménnyel – egy másik Munkácsy-képpel, Rippl-Rónai József és Paál László alkotásaival – együtt egy aukciós házhoz – mondta az amerikai-magyar műgyűjtő.

A festményt egy „szemfüles” kereskedő vásárolta meg, tőle került az alkotás a közelmúltban Pákh Imréhez. A gyűjtő elárulta, hogy a festmény pillanatnyilag a kedvenc Munkácsy-képe, amely üde, könnyed ecsetvonásaival tükrözi a művész nagyságát.

A festmény igazi kuriózumnak számít, hiszen a képen – talán nem véletlenül – szerepel Munkácsy Mihály ujjlenyomata is – közölte a gyűjtő.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy a közgyűjtemény – döntően Pákh Imre gyűjteményéből származó képeket bemutató – Munkácsy-tárlatát december 16-ig láthatja a közönség. A festő egyik legjelentősebb alkotásának tartott Golgotát azonban csak november 11-ig csodálhatják meg az érdeklődők. Ekkor azonban két újabb alkotás, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt redukciója érkezik Szegedre.

A szegedi Móra Múzeumban az Aranyecset – Munkácsy Szegeden című kiállításon az egyik leghíresebb magyar festő mintegy félszáz alkotását láthatja a közönség. A bemutatott alkotások között több olyan is szerepel, amelyet korábban még nem láthatott a magyar közönség.

MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Forrás: MTI