Megjelent Karafiáth Orsolya második regénye

A szerelem, az önismeret és a másiktól való függés áll Karafiáth Orsolya második regényének középpontjában.

A kötet Kicsi Lili címmel jelent meg a Scolar Kiadónál. A történetet sok évvel ezelőtt hallottam egy ismerősömtől, aki különös kapcsolatba került magyartanárnőjével.

A könyv megírását hosszú beszélgetések, interjúk előzték meg, végül a munka mintegy másfél évig tartott – idézte fel az alkotás folyamatát Karafiáth Orsolya az MTI-nek.

Elmondta, a történet annyira megragadta, hogy nem tudott tőle szabadulni, bár a figura teljesen más lett, és a sztori is átalakult. A szerző hozzátette, hogy az egzaltált Lili karakterét is a valóságból merítette, több ismerőséből „gyúrta össze”.

A Kicsi Lili főhőse a harmincéves Lia, a 268 oldalas könyv az ő két meghatározó kapcsolatának története. Karafiáth Orsolya kitért arra, hogy a lány csodálja és szenved főnökétől, Lilitől, aki zsarnokként használja ki Lia szeretetéhségét.

Kiszolgáltatott helyzetében fel-felidézi a gimnáziumi időket, amikor a Karády-mániás magyartanárnőjéhez fűzték gyöngéd érzelmek. A kronologikusan építkező, párhuzamosan futó szálak végül összetalálkoznak. „Az érdekelt, hogy a gimnáziumi magyartanárnőjéhez, Marihoz fűződő érzelmei hogyan hatottak későbbi életére” – mondta Karafiáth Orsolya. Kifejtette, hogy szabadon gondolkodik a szerelemről, a párválasztásról, a kapcsolatokról.

„A biszexuális Lia nem a nőbe, hanem az emberbe szeret bele mindkét esetben. A főhős szexuális orientációja a történet szempontjából lényegtelen, a megrontás az eredendő bűn, és duplán vétkes a magyartanárnő, hiszen egy teljesen ártatlan, szinte még gyerek lánnyal játszadozik” – magyarázta.

Megjegyezte, hogy természetesen ebben a történetben senki sem egészséges, mindhárom főhőse erősen sérült lelkileg. „Marival is sok minden történt, mire idáig jutott, ez Lia elbeszéléséből derül ki” – mondta a szerző, aki nem szeretne ítélkezni egyik főhőse felett sem.

Karafiáth Orsolya szerint műfajilag nehezen behatárolható a könyve, de szerinte a fejlődésregény áll hozzá a legközelebb, hiszen Lia életét, lelki függetlenedésének történetét ismerheti meg a kötetből az olvasó.

A két szálat külön-külön írta meg, de a végén olyan szorosan összefonódott a három nő élete, hogy együtt fejezte be őket. „A legnehezebb a Halálos ősz című fejezet volt. Ez lett a leghosszabb, noha nagyon figyeltem, hogy mindegyik rész egyenlő hosszúságú legyen” – tette hozzá.

A kötetet Filó Vera illusztrálta, aki Karafiáth Orsolya korábbi könyveinek is társalkotója volt. Mint a szerző elmondta, nagyon szeret vele dolgozni.

Forrás: MTI