Ma adják át a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum új épületét

Ma adják át a magyarországi horvátok, szerbek, szlovénok történetét és néprajzát bemutató Kanizsai Dorottya Múzeum új épületét Mohácson.

A több mint 1200 négyzetméteres, egyidejűleg száz látogató befogadására alkalmas Kisfaludy utcai ingatlan 373 millió forintból, főként európai uniós pályázati forrásból épült. Az intézmény a magyarországi horvátok, szerbek, szlovénok története és néprajza mellett állandó kiállításon ismerteti meg az érdeklődőkkel Mohács történetének az őskortól a török hódoltság végéig tartó időszakát, a város soknemzetiségűvé válását, polgárosodását, a két világháború, valamint az azt követő időszak emlékeit, és a busójárás hagyományát.

Az új épületre a gyűjteménynek eddig otthont adó Városház utcai ingatlan rossz állaga miatt volt szükség. A költözéssel lehetőség nyílik rá, hogy az tárgyakból a korábbi többszörösét tárják a nagyközönség elé.

A mohácsi önkormányzat reményei szerint a múzeum a kulturális kínálat bővítésével, a jelentős értéket képviselő gyűjtemény megfelelő elhelyezésével, a kultúrához való hozzáférés javításával regionális jelentőségű „kultúrturisztikai bázist” teremt a városban.

Forrás: MTI