Jankovics Marcell, Kincses Réka és Deák Krisztina filmjei a marosvásárhelyi Alternative Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon

Jankovics Marcell, Kincses Réka és Deák Krisztina egy-egy filmjét is bemutatják a marosvásárhelyi Alternative Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelyet november 7. és 11. között rendeznek az erdélyi városban.

Az idén huszadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválról Sipos Levente igazgató az MTI-nek elmondta: a fesztivál elsősorban azt az űrt próbálja betölteni, hogy a marosvásárhelyi és az erdélyi közönséghez is jussanak el a magyarországi filmek. Úgy vélte, hogy húsz év után is sikerül eleget tenni ennek az eredeti célkitűzésnek, de azt is eredménynek tartja, hogy a fesztivált sikerült életben tartani. Sipos Levente szerint említésre méltó az is, hogy sikerült megszerettetni az erdélyi közönséggel a rövidfilmeket. Hozzátette: a fesztiválnak vannak olyan hűséges nézői, akiket gyerekkorukban nagyszüleik vittek el először a vetítésekre, és felnőttként is hűséges látogatói maradtak a fesztiválnak. Felidézte, hogy az elmúlt húsz év alatt összesen hetven országból kaptak filmeket előválogatásra, ezért jogosan nevezik a fesztivált nemzetközinek. Az idén is ötven országból neveztek be rövidfilmeket a versenyprogramba, így az előzsűrinek több mint kilencszáz film közül kellett összeállítania a végleges versenyprogramot.

A szervezők közlése szerint az idén levetítik Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét, amelynek alkotója fődíjat nyert a nemrég zárult Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlén. Levetítik még egyebek között Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című első nagyjátékfilmjét, valamint Deák Krisztina Aglaja című alkotását.

A román rendezők legújabb filmjeiből is megtekinthet néhányat a fesztivál közönsége, ezek közül az egyik legjelentősebb Tudor Giurgiu Csigák és emberek című műve, amelyet nemrég a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon díjaztak.

Forrás: MTI