Monodráma Goethe szerelméről

Egy híres szerelmi viszony történetét, Goethe és Charlotte von Stein kapcsolatát feldolgozó előadást mutatnak be a Rózsavölgyi Szalonban pénteken; a G címmel műsorra tűzött monodrámát Györgyi Anna játssza.

A monodráma Peter Hacks Beszélgetés a Stein-házban a távollevő von Goethe úrról című darabja alapján készült, Hidvégi Nóra rendezésében.

A német szerző darabja a világirodalom egyik leghíresebb és leghírhedtebb szerelmi viszonyának titkait tárja elénk az egyik fél szemszögéből bemutatva a történetet. Goethe és Charlotte von Stein majdnem tíz évig tartó kapcsolata elevenedik meg, amely tele volt szenvedéllyel, váddal, szerelemmel, titkokkal, tehetséggel, kisajátítással, boldogsággal, féltékenységgel, félelemmel, megszokással, könnyekkel és nevetéssel.

A Charlotte von Stein szerepét alakító Györgyi Anna az MTI-nek elmondta: Garai Judit dramaturg ajánlotta a darabot a rendezőnek, akivel az előző évadban – a Ljudmila Ulickaja novellája alapján született előadásban – dolgozott együtt. Hidvégi Nóra pedig őt kérte fel a szerepre, amely nagyon tetszett neki.

Szólt arról, hogy az eredeti darab szerint a férj ül és hallgatja a felesége, Charlotte von Stein monológját, aki tíz évig volt Goethe szeretője, amíg el nem hagyta Weimarral együtt őt is. A monológban elmondja, hogy mi játszódott le benne, szól a közvéleményről, a férjével való viszonyáról. A mostani előadás egy kicsit csavar ezen: az asszony megbolondul a darab végére, megőrülésének útja, folyamata látható a színpadon.

A színésznő beszélt arról is, hogy a darab nyelvezete különleges: a szöveg nehéz, ám gyönyörű. Charlotte csodálatos körmondatokban beszél, de ugyanazokról a női problémákról szól, amelyekkel ma is küzd mindenki. „Mint minden jó darab, aktuális. Hiába változik a nők helyzete, aki egyszer szerelmes lesz, az beesik egy mély verembe, és onnan nem nagyon tud kijönni” – mondta.

Györgyi Anna – aki már korábban is játszott monodrámát, Annie Wobblert a Pinceszínházban – a műfaj nehézségeiről szólva elmondta: szeret együtt játszani másokkal, ebben az esetben viszont nincs partner, így nincs kiből táplálkozni, erőt meríteni, akármilyen állapotban van az ember, egyedül kell megküzdeni a színpadon. A darabot nagyon jó volt próbálni, már ezért megérte – tette hozzá.

Charlotte von Steinnek több gyereke volt, együtt élt egy főistállómesterrel, akit nem szeretett. Goethének, egy zseninek volt a szeretője, aki a maga módján, különböző módszerekkel kínozta lelkileg, ő pedig ebből a kapcsolatból nem tudott kikeveredni. Nyomásként nehezedett rá az is, hogy a külvilág véleményével is számolnia kellett, meg kellett küzdenie a jó híréért – tette hozzá.

A darabot 1977-ben Charlotte szerepében Ruttkai Évával mutatták be a Pesti Színházban. A kaposvári színház is műsorra tűzte Peter Hacks művét, a szerepet Molnár Piroska alakította.

Forrás: MTI