Budapestre is eljön a Depeche Mode

Budapestet is érinti a Depeche Mode 2013 tavaszán kezdődő világkörüli turnéja: az elektronikus zenét játszó világhírű brit csapat május 21-én ad koncertet a Puskás Ferenc Stadionban.

Dave Gahan, Martin Gore és Andy Fletcher 25 európai országban összesen 34 koncertet ad jövőre, az előzetes becslések szerint mintegy 1.5 millió néző előtt. A turné május 7-én Tel-Avivban kezdődik, május 21-én játszik a Depeche Mode a Puskás Ferenc Stadionban, az utolsó európai állomás július 29-én Minszk. Ezt követően a koncertsorozat Észak-Amerikában folytatódik – közölte a budapesti koncertet is szervező Live Nation az MTI-vel.

Az európai turné során a Depeche Mode fellép a berlini Olimpiai Stadionban, a párizsi Stade de France-ban, a moszkvai Lokomotiv Stadionban és a római Olimpiai Stadionban is. A zenekar legutóbb 2009-2010-ben turnézott, kirobbanó sikerrel: 142 koncertet adtak a világ minden táján több mint 2,5 millió néző előtt. A Depeche Mode új, sorrendben tizenharmadik stúdióalbuma 2013 áprilisában jelenik meg. A szintipop/elektronikus zene egyik legnagyobb hatású formációja 1980 óta működik, azóta több mint százmillió albumot adott el. Az együttest jelenleg is három alapító tag – a billentyűs hangszereken, gitáron játszó és vokálozó Martin Gore, az énekes Dave Gahan, valamint a billentyűs Andy Fletcher – alkotja.

A Depeche Mode-ból Vince Clarke az első lemez (Speak Ú Spell, 1981) után távozott, majd a csapat (a néhány hete Budapesten járt) Alan Wilderrel egészült ki, aki 1995-ig játszott a zenekarban. Az együttes stúdióalbumai közül ma már klasszikusnak számít a Some Great Reward (1984), a Black Celebration (1986), a Music for the Masses (1987) és a Violator (1990), mindegyik milliós példányszámban kelt el világszerte. Az egyelőre cím nélküli új album négy évvel követi a 2009-ben kiadott Sounds of the Universe-et.

A tekintélyes magyarországi rajongótáborral is rendelkező zenekar először 1985-ben járt hazánkban (a Volán-pályán lépett fel), három évvel később dupla koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban. A Depeche Mode 1993-ban, 2001-ben, 2006-ban, 2009-ben és 2010 januárjában is játszott a magyar fővárosban. A Depeche Mode énekese, Dave Gahan idén a Soulsavers nevű formáció lemezén énekelt, Martin Gore Vince Clarke-kal VCMG néven tavaly jelentetett meg közös lemezt, Fletcher producerkedéssel és dj-zéssel foglalkozott az elmúlt időkben. A 2013. május 21-i budapesti Depeche Mode koncertre belépőjegyeket október 26-án péntek reggel 7 órától lehet kapni a www.livenation.hu oldalon keresztül és a jegyirodákban.

MTI-fotó: Kollányi Péter

Forrás: MTI