Zsidó Filmfesztivált rendeznek novemberben Budapesten

Zsidó Filmfesztivál kezdődik november 22-én Budapesten: a négynapos filmmustrán a zsidósággal foglalkozó játékfilmeken és dokumentumfilmeken kívül a fesztivál alkalmából kiírt rövidfilmes pályázat válogatott munkáit is műsorra tűzik.

A Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI) célja, hogy a levetített alkotásokon keresztül minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról – fogalmaztak a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A nyolc játékfilmet és tíz dokumentumfilmet tartalmazó program összeállításában részt vett a Bálint Ház vezetője, Fritz Zsuzsa, a KINO mozi vezetője, Garancsi Ágnes, továbbá Csörgits Hunor filmszakértő és Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője. A vetítésekre a KINO-ban, a Cirko Gerjzír moziban és a Bálint Házban kerül sor.

Műsorra tűzik a Sean Penn-nel forgatott Helyben vagyunk című drámát Paolo Sorrentino rendezésében, Tatia Rosenthal stop-motion technikával készült 9.99 dollár című animációját és Radó Gyula Legenda – A szegedi diák-Hamlet történetet című munkáját is. A dokumentumfilmek között látható az internettel átszőtt világot bemutató Felkattantva, valamint a Berlinalén sikert aratott Oma és Bella, két idős, Berlinben élő zsidó nő portréja.

A fesztivál Nyomokban zsidót tartalmaz címmel nyílt kisfilmpályázatot is hirdetett, amelyre zsidó témákat, problémákat, karaktereket az eddigiektől eltérő, új szemszögből bemutató munkákat várnak. A november 1-jén lezáruló nevezést követően a Grigor Attila, Till Attila és Szabó Simon alkotta zsűri választja ki azokat a legfeljebb tízperces rövidfilmeket, amelyeket a budapesti zsidó filmmustrán levetítenek. A győztes alkotást a jövő évi Brit Zsidó Filmfesztiválon is levetítik, és rendezője pedig kiutazhat a londoni fesztiválra.

A pályázat kiírása a www.zsifi.org honlapon olvasható, ahol a fesztivál részletes programja is szerepel.

Forrás: MTI