Jótékony célú Liszt-zongoraest az Operában

Jótékonysági hangversenyt rendez Zongoraáriák címmel a Magyar Állami Operaház Liszt születésének évfordulója alkalmából.

Hétfőn, az első hangversenyen Enrico Pace olasz zongoraművész játszik, az est bevételét – a tervek szerint ezentúl minden évben – az Őrzők Alapítványnak, a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinikája hivatalos alapítványának szánják. Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége lesz.

„A Zongoraáriák című új sorozat évadonként egy koncertet jelent, Liszt születésnapján, október 22-én vagy az ahhoz legközelebbi hétfő estén” – hangsúlyozta a bejelentés alkalmával, csütörtökön délelőtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója. – Enrico Pace játékát hallani önmagában is élmény – emelte ki Ókovács -, ám a koncert más szempontból is különleges: teljes bevételét jótékony célokra, daganatos és leukémiás gyermekek gyógyíttatására fordítjuk. Azt est fővédnökéül Herczegh Anitát, a köztársasági elnök feleségét nyertük meg”.

A zeneszerző-zongoravirtuóz Liszt nem volt még negyven éves, és a tehetséges növendékeit már ingyen tanította, valóban szociálisan is rendkívül érzékeny művész volt – emlékeztetett rá Ókovács Szilveszter. Az Operaházhoz úgy kapcsolódik a sorozat, hogy a kor divatjának megfelelően számtalan népszerű operaária, operarészlet zongoraátiratát készítette el, amelyeket műsorán is tartott.
A hangversenyen Enrico Pace tolmácsolásában elhangzik Liszt alkotása, a Zarándokévek zongoraciklus első sorozata, Wagner Trisztán és Izolda című művéből Izolda szerelmi halála Liszt átiratában, valamint a Mozart Don Giovannijából készült fantázia is.

A zongorista mellett fellép a koncerten Szabóki Tünde énekművész.
Liszt Ferenc példája érvényesül, amikor a koncert bevételét az Őrzők Alapítványnak ajánlják idén, és minden következő évben – mutatott rá a megbízott főigazgató. Hauser Péter gyermekonkológus, az alapítvány alelnöke elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján gyógyul minden második magyarországi daganatos és leukémiás beteg gyermek.

Az alapítvány legfontosabb célja a Klinikán gyógyuló súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a klinikán kezelt gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórház közeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját.

A gyermekek 75-80 százaléka meggyógyul, ezt igazolta a sajtóbeszélgetésen jelen lévő, ma már egészséges kisfiú. Ez jó hír, ezt is szeretné az Őrzők Alapítvány a társadalomban minél inkább tudatosítani.

„A gyerekek a kezelés során félnek az ismeretlentől, attól, hogy nem tudják, mi fog velük történni. Most készült el egy könyvünk Bátorságpróba címmel, ami ezt a rossz érzést oldhatja. Nyomdakész, a koncert bevétele abban is segíthetne, hogy kinyomtathassuk” – jegyezte meg Hauser Péter.

Az operaházi Liszt-hangversenyre támogató jegyek is vásárolhatók 15 ezer forintért. Ókovács Szilveszter bízik benne, hogy a kezdeményezés sikeres lesz.

Enrico Pace korunk egyik legnagyobb zongoraművésze. Zenei tanulmányait a pesarói Rossini Konzervatóriumban kezdte, előbb karmester és zeneszerzés szakon végzett, majd zongoristaként képezte magát tovább az imolai Accademia Pianisticán, Jacques Tiege tanítványként. 1989-ben megnyerte az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt, és ezzel elindult világkarrierje. Játszott a milánói Scalában, az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Wigmore Hallban.

Forrás: MTI