Nyirő-darabot mutat be az Újszínház

Nyirő József Jézusfaragó ember című művét mutatja be pénteken az Újszínház.

Az előadással az alkotók célja az, hogy a főhős, egy művész életútján keresztül mutassanak meg örök érvényű gondolatokat, igazságokat és szépségeket.

Dörner György igazgató  elmondta: a Jézusfaragó ember című novellából maga a szerző írt színművet, ezt tűzi most műsorra a színház. Csiszár Imre rendezésében a békéscsabai színházban a 90-es években mutatták be korábban a művet – idézte fel. „Elég régóta ‘hiánycikk’ Nyirő József, nemcsak a színházi életben. Most születik egy Nyirő-előadás” – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a szövegen alapvetően nem változtattak, a történet, a szereplők ugyanazok maradtak, csupán kisebb dramaturgiai változtatásokra volt szükség: a műnek mai, fogyaszthatóbb formát adtak.

A darab archaikus nyelvezetéről szólva elmondta: céljuk a tájnyelvnek, a régi magyar nyelvnek a feltámasztása. „Ennek megismerésével új dimenziók nyílnak meg, nemcsak a nyelvészet, hanem a szellem területén is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a régi kifejezéseknek óriási hangulatfestő erejük van, fontos, hogy a színpadon megjelenjenek.

A darab aktualitásáról szólva beszélt arról, hogy a történet főhőse egy szobrász, aki olyan Krisztus-szobrot farag, mint amilyen a lelkében él, amilyen a környezete, a világ körülötte. „Bárhogy szeretne ő szépet alkotni, egyszerűen a vésője elcsúszik és mindig valami torz kép kerül ki alóla, mert olyan a világ. Nem tud mást alkotni, ha belefeszül sem, csak amit lát maga körül: a nyomort, a szegénységet, a kilátástalanságot faragja bele a korpuszba” – mondta.

Forrás: MTI