Kilenc ország fiatal művészeinek alkotásaiból nyílik tárlat Pécsen

72 képzőművész műveit mutatja be a Fiatal Európai Alkotók – Kortárs Művészeti Utazó Biennále, amely szombaton nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baranyai megyeszékhelyre 2010 után immár második alkalommal érkező vándorkiállítás nemcsak fontos európai seregszemle, hanem nagy lehetőség a fiatal művészek és műveik megismeréséhez.

A biennálén résztvevő országok egyenként nyolc művész vagy művészcsoport munkáival képviseltetik magukat, az alkotások között a festménytől a grafikáig, a fotón át a videoinstallációig számos stílus és mondanivaló „találkozik”.

„A tárlat, mely a partnerekből álló városok mindegyikében bemutatásra kerül, a jelen inspirálta alkotásokkal egy kaleidoszkópszerűen izgalmas és tanulságos képet nyújt a kortárs európai színtérről” – emelte ki a ZSÖK.

Az örökségkezelő kitért rá: a biennálén szereplő magyar munkákat a Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel a pécsi Bóbita Bábszínház egykori épületében tavaly megrendezett kiállításról választotta ki a kurátor által felkért zsűri.

Magyarországról a tárlaton az Antimédia, Borsos Lőrinc, Dezső Tamás, Erdei Krisztina, Győrffy László, Kasza Gábor, M. Páll Zoltán és a PR-csoport munkái szerepelnek.

„Külön öröm, hogy a Franciaországból 2011 októberében indult program nagydíját másodszor is magyar alkotás, Dezső Tamás Itt, Bárhol című fotósorozata nyerte” – jegyezték meg.

A szervezők korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a magyar válogatásban bemutatott kiállítók különböző formavilággal dolgoznak, de közös bennük, hogy a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektálnak, legyen az a természetben, a munkában, az emberi kapcsolatokban, a politikában vagy általánosságban az életben tapasztalható negatívumok kiemelése, illetve a kizáró normákkal szembeni elégedetlenség.

A nagydíjat elnyert Dezső Tamás fotósorozatában a helyszíneken – utcákon, háztömbökön, grundokon – és az ott élő embereken keresztül tipizálja azt a húsz éve változatlan kelet-európai létet, amely az uniós csatlakozástól függetlenül még mindig az átmenetről szól.

A fiatal európai alkotók művei november 10-ig láthatóak a Zsolnay-negyedben, az M21 – Pécsi Galériában.

Forrás: MTI