Egész napos Solti György-emlékprogram az Operaházban

Egész napos programmal emlékeznek Solti Györgyre október 26-án a Magyar Állami Operaházban.

A külföldön Sir Georg Soltiként ismert világhírű karmester október 21-én lenne 100 éves.

Október 26-án délelőtt a Vörös-szalonban kiállítás nyílik plakátokból, műsorlapokból és fotókból, amelyek döntő részét a Magyar Távirati Iroda munkatársai készítették. Hazatért címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Székely Bertalan teremben, majd egy werkfilmet vetítenek.

A program részeként pénteken késő délután Lady Valerie Solti jelenlétében megkoszorúzzák a dalszínház Hajós utcai jegycsarnokában Solti György emléktábláját, majd az operaházban Mozart Figaro házassága című operája csendül fel Halász Péter vezényletével – hangzott el az emléknapot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A kerekasztal-beszélgetést Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vezeti – mondta el Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató. Az eseményen olyan művészek emlékeznek, akik dolgoztak Solti Györggyel, így utolsó lemezének szereplői: Alexandru Agache, Daróczi Tamás, valamint Marton Éva, és nem utolsó sorban Kováts Kolos, aki a Kékszakállú herceget személyesítette meg a karmester irányításával. Azok a meghívottak, akik más elfoglaltságuk miatt nem tudnak részt venni a beszélgetésen, írásos megemlékezést küldenek, várják például Fischer Iván karmester levelét – ő Solti György és a Budapesti Fesztiválzenekar egyik utolsó közös turnéját idézheti fel.

Jelen lesz Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, aki a Solti György és Szentágothai János emlékére rendezett szeptember 14-i párizsi UNESCO-koncertet létrehozta, és felidézi a karnagy emlékét a fiatal dirigens, Halász Péter, aki este a Figaro házasságát vezényli. Solti György utolsó budapesti tartózkodása alkalmával az akkor 14 éves Halász Péter felkutatta, melyik szállodában lakik, és egy személyes beszélgetést kért a mestertől, ez a sorsdöntő találkozás indította a zenei pályára.

A beszélgetés után egy werkfilmet vetítenek, amely Az istenek alkonya lemezfelvételén készült. Délután fél hatkor Lady Valerie Solti jelenlétében megkoszorúzzák a dalszínház Hajós utcai jegycsarnokában Solti György emléktábláját.

Hat órakor csendül fel Mozart Figaro házassága című operája. Mint Ókovács Szilveszter megjegyezte, ez volt az egyetlen darab, amelyet Solti György 25 éves korában, fiatal korrepetitorként a budapesti dalszínházban vezényelhetett 1938. március 11-én, az anschluss előestéjén. Az előadás előtt Lady Valerie Solti beszél a Farkasréti temetőben nyugvó férjéről. A Figaro házassága címszerepét Bretz Gábor, a Grófnét Rost Andrea, a Grófot Pietro Spagnoli énekli.

Egy nappal korábban, október 25-én alma matere, a budapesti Zeneakadémia emlékezik Solti Györgyre. Batta András rektor szerint az akadémia volt a kapocs a karmester és szülővárosa között, amelyet Solti sosem felejtett el, az emigráció nehéz éveiben, de a világsikerek csúcsán is mindig fölemlített. Általa nagyra becsült mesterek, Bartók, Kodály, Dohnányi és Weiner Leó alkotásai szólalnak meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal tehetségeinek előadásában a Régi Zeneakadémián. Ezt a koncertet is meghallgatja Valerie Solti.

Forrás: MTI