Palya Beának kislánya született, altatói hamarosan megjelennek

Palya Beának kislánya született, altatói hamarosan megjelennek

Kislánynak adott életet Palya Bea, az egyik legtehetségesebb magyar énekesnő, aki a babavárás időszaka alatt altatókat írt: az ezek szövegét, valamint illusztrációkat tartalmazó könyv egy CD-melléklettel október végén jelenik meg.

Palya Bea kislánya, Lili kedden hajnalban született, mindketten egészségesek – mondta Bodnár Réka, az énekes menedzsere szerdán az MTI-nek.

A dalszerző, előadóművész tavasszal beszélt arról először, hogy készülő második könyvét születendő kislányának szenteli. Az Altatok – dalok, versek álomország kapujában és azon túl című, a Kolibri Kiadó gondozásában hamarosan megjelenő könyvecske 22 dalszöveget és illusztrációként Szottfried Zsófia kapcsolódó festményeinek nyomtatott változatát tartalmazza, a felénekelt számok a CD-mellékletben hallgathatók meg.

 „Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, a lendületet a hasamban rúgicsáló kislányom adta. Elöntöttek a szavak, írnom kellett, hangszert ragadnom, énekelnem. Az egyik első dalt, az Elszállót egy sansula nevű hangszeren írtam, amely mesés, éteri hangot ad: Lillát hercegnőnek képzeltem, vállán pillangóval, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar” – idézte fel korábban Palya Bea az MTI-nek.

Mint kifejtette, az altatás kapcsán eszébe jutottak a tibeti misztériumok, előkerült a születés előtti várakozás témája, a szülésé, a szülő fáradtsága, a gyerek elbeszélése arról, mit látott álmában, vannak elalvás előtti történetek, rákerült a korongra a nagymama altatója és egy apa-dal is.

„Zenei szempontból az Egyszálének lemez párja készült el. Sokszor csak az énekhang szól, és több dalban csak finom hangszerelés van. Egzotikus hangok, apró csilingelések, hangtálak, a keleties oud, tanpura” – mondta az énekesnő.

A felvételeken Palya Bea mellett a különböző hangszereken játszó Gerzson János, Szász Márk (ének), valamint az anyag hangmérnöke, Mazura János (tuba) is közreműködik.

Palya Bea megfogalmazása szerint leginkább családi lemeznek nevezhető a 22 dal összessége. „Örülnék, ha a dalok a kicsikben-nagyokban továbbélnének, megtanulnák, énekelnék azokat. Az altatós koncerteken pedig sok közös nevetés lesz”. Úgy vélte, ezek az énekek nemcsak az altatás aktusáról szólnak, hanem általában az intimitásról, a gyengédségről.

Az Alatatok dalait várhatóan decemberben koncerten is bemutatja Palya Bea.

Az énekesnek nyár végén jelent meg Ezeregy szefárd éjszaka című koncertlemeze, amelyen Palya Bea Szefárd triója hallható Bolya Mátyással (koboz, citera) és Dés Andrással (ütőhangszerek). A kis-ázsiai, zsidó eredetű szefárd zene az évszázadok során folyamatos kölcsönhatásban volt az iszlámmal, de keveredett a bolgár, a török, a görög muzsikával is, és van benne egy jó adag középkori zene. Az Ezeregy szefárd éjszaka című műsorban spanyol-portugál cantigákat is énekel Palya Bea, aki több saját szerzeménnyel jelentkezik.

A mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotójának első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004), 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban jelent meg, a népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmazó Egyszálének egy évvel később, a 2010-es Én leszek a játékszered című lemezén pedig egykori táncdalfesztiválos slágereket értelmezett át. Tavaly Ribizliálom címmel válogatást adott ki.