Osztálytermi előadás és ciprusi művészek Miskolcon

Osztálytermi előadás születik a Miskolci Nemzeti Színházban, a nicosiai színház alkotóművészei angol nyelvű workshopot tartanak miskolci iskolákban.

A Miskolci Nemzeti Színház részt vesz a „Young Europe 2” programban, melyben 8 ország színházai működnek közre abban, hogy iskolai tanórák során, osztálytermekben bemutatható rövid drámák szülessenek. A magyar darabot a színház felkérésére Deres Péter író, dramaturg írta „Palinkantzaroi avagy minden manó egyenlő, de van, aki még egyenlőbb” címmel. Az író a célkorosztály élményanyagát is felhasználta az alkotás során, így a bemutatandó mű a fiatalok életérzését, generációs problémáit, a rájuk leselkedő veszélyeket és az ő örömeiket is tolmácsolja más fiatalok számára. Mind a nyolc elkészült darabot több nyelvre is lefordítják, és más országokban is bemutatják.

A Miskolci Nemzeti Színház közvetlen együttműködő partnere a programban a nicosiai színház, a Cyprus Theatre Organization (THOC). A miskolci teátrum és a THOC az évad második felében az elkészült előadásaikat is kicserélik majd egymás között. A projektet egy fesztivál zárja 2013 májusában, amelyre Európa egyik vezető gyermek- és ifjúsági színházában, a berlini Theater an der Parkauében kerül sor.

A magyar darab, és az együttműködés alapja egy tradicionális ciprusi tündérmese, a koboldok (görögül „kalikantzaroi”) meséje. Az előadás Szőcs Artur rendezésében kerül színre, helyesebben osztályterembe, hiszen a darab iskolaszínházi keretek között kerül majd bemutatásra. A főbb szerepekben – természetesen a diákok mellett – Simon Zoltán, Ódor Kristóf és Molnár Gusztáv látható.

Lea Maleni, a ciprusi előadás rendezője, Christina Konstantinou, az egyik alkotó és Hambis Tsangaris kutató október 18-án, csütörtökön két miskolci iskolában is workshopot tart azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a görög mesevilágot a helyi fiatalokhoz, és hogy bemutassák, milyen irányvonalak mentén dolgozták át a magyar szöveget saját előadásukhoz. Délelőtt 10 órától az Avasi Gimnáziumban, délután 13.30-tól pedig a projektben eddig is résztvevő Zrínyi Ilona Gimnáziumban tart a ciprusi alkotóstáb angol nyelven workshopot a fiataloknak. A készülő ciprusi előadás a következő év első felében Miskolcon is látható lesz.

A program célja, hogy a fiatalok köréből új rajongókat toborozzon a színháznak, akik színházszerető felnőttekké válhatnak. Ezen felül a program gazdája, az Európai Színházi Konvenció (ETC) egyik elsődleges feladatának tekinti a kortárs európai dráma ügyét, és azon fáradozik, hogy az egyes darabok minél több országban kerülhessenek bemutatásra, valamint hogy a színészek, színházi szakemberek minél több nemzetközi produkcióban vehessenek részt.

Az ETC-ről

Az ETC nemzetközi szervezete 1988-ban jött létre az európai kortárs drámaírás és színházi alkotás elősegítésére és támogatására. A hálózat jelenleg 47 tagot számlál 25 országból. A szervezet célja az európai színházak közötti együttműködés elősegítése, illetve fiatal európai művészeknek, valamint új színházi darabok létrejöttének a támogatása.

 A Young Europe projektben együttműködő partnerek:

1. Cyprus Theatre Organisation (THOC) – Nicosia/ Ciprus & Miskolci Nemzeti Színház – Miskolc/ Magyarország

2. Theater an der Parkaue – Berlin/ Németország & Helsinki City Theatre – Helsinki / Finnország

3. Det Norske Teatret – Oslo / Norvégia & Szlovák Nemzeti Színház – Pozsony / Szlovákia

4. Théâtre Jeune Public – Strasbourg / Franciaország & Badisches Staatstheater – Karlsruhe / Németország

www.mnsz.eu