Márciusra elkészül a Budapesti Music Center

Bejáráson mutatta be szerdán L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak a Budapesti Music Center márciusban megnyíló Mátyás utcai új épületét az alapító igazgató, Gőz László.

A mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kormányzat 500 millió forinttal járul hozzá a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből – erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóirodája közleményében.

A beruházás állami támogatás nélkül, saját forrásból és bankhitelből kezdődött el. Később a központ a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen pályázott az Európai Unió 9,8 milliárd forintos támogatására. A pályázatnak a BMC-re eső része 500 millió forint volt, azonban ezt átcsoportosították a Zeneakadémia felújítására. Az addig folyamatosan épülő Budapesti Music Center beruházása így megállt, de a kormány október 11-i ülésén a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 500 millió forintot csoportosított át a Budapesti Music Center befejezésére. Ez az összeg fedezheti a főváros IX. kerületében található épület befejezését, a szükséges felszerelések és berendezések – például a belső akusztikai burkolat, színpadtechnika, fénytechnika, hangtechnika, stúdiótechnika – beszerzését.

A beruházás befejezése után a zenei központban 25 új munkahely is létrejön. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az épülő Budapesti Music Center bejárását követően kijelentette, hogy az ország egyik legjelentősebb kortárs kulturális beruházása valósul meg a Ferencvárosban – olvasható az összegzésben.

Részben a kormány támogatásának köszönhetően egy olyan zenei központ jön létre, ami a kortárs magyar komolyzene méltó otthona lehet. A kultúráért felelős államtitkár ígéretet tett arra, hogy a kormány nemcsak a beruházás megvalósulását, de a Budapesti Music Center jövőbeni működését is figyelemmel kíséri majd.

„A 120 éves, építészetileg megbecsülésre érdemes lakóház átalakítása 2007-ben kezdődött”- mondta el az MTI-nek korábban Gőz László, hozzátéve: az újonnan nyíló háznak személyes és szellemi támogatója a Ligeti-, a Kurtág- és az Eötvös-család. A központ koncertterme, elsőként a fővárosban, kifejezetten kamarazenei produkciók számára készül, befogadóképessége 350 fő.

„A jelenleg bérelt lakásban működő zenei könyvtárunk és információs központunk számos új, zenei ismeretterjesztő tevékenységet indítva költözik a házba. A tantermek, rendezvénytermek alkalmasak többhetes nemzetközi zenei kurzusok, szakmai események, összejövetelek lebonyolítására. A 200 személyes kétszintes dzsessz klub és kávéház heti négy napon várja zenei programmal a látogatókat. A professzorokat, növendékeket és fellépő zenészeket 12 vendégszoba várja” – részletezte az igazgató.

A Budapest Music Centert (BMC) 1996-ban alapította Gőz László. Egy Lónyai utcai üzlethelyiségben kezdett működni, a cél olyan zenei információs központ kialakítása volt, amely összegyűjti és nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus és dzsessz zenészek, valamint a magyar kortárs zenedarabok adatait.

Forrás: MTI