Képzőművészeti és irodalmi fesztivál Kassán

Egy hónapon át tartó képzőművészeti és irodalmi fesztivál kezdődik pénteken Kassán.

A november 20-ig tartó Rovás Őszi Fesztivált idén rendezi meg másodszor a Rovás polgári társulás.

A társulás célja a magyar kortárs művészet és kultúra népszerűsítése Kassán. „2013-ban Kassa Európa kulturális fővárosa lesz. Sajnos úgy láttuk, a szervezők a szlovákiai magyar művészetet mint a szlovák kultúra egy részét szeretnék bemutatni, így mi a rendezvényeinkkel próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy Kassa egy multikulturális város és a szlovákiai magyar művészet is önálló értékeket hoz létre, különálló pozíciója van” – mondta el Szabó Ottó képzőművész, a Rovás elnöke.

Az egyhónapos fesztivál alatt több képzőművészeti kiállítást, irodalmi és zenés estet, színművészeti és történelmi előadást is rendeznek. Bemutatják például Bettes István és Szászi Zoltán szlovákiai magyar költők köteteit, és a közönség láthatja Gyenes Gábor könyvillusztrációit és Eszes Attila grafikus munkáit. A fesztivál programjában szerepel a TeatRovás alternatív színház Kanárileves című előadása is.

A polgári társulás évente három nagyobb rendezvényt szervez – ez a tavaszi és az őszi Rovás fesztivál és a nyári, három helyszínen (Tihanyban, Kassán és Sepsiszentgyörgyön) zajló képzőművészeti workshop. Míg a Rovás Tavaszi Fesztivál elsősorban a filmművészetre összpontosít, az őszi a képzőművészetre helyezi a hangsúlyt.

Forrás: MTI