Férfiválasz – Irodalmi est a Márton Áron Szakkollégiumban

Grecsó Krisztián és Murányi Sándor Olivér lesz a vendége csütörtökön a budapesti Márton Áron Szakkollégium irodalmi estjének, amelyen a férfilét problémáit boncolgatják.

Murányi Sándor Olivér erdélyi író szerdán az MTI-nek elmondta: számára az ehhez hasonló estek ugyanolyan műalkotások, mint a kötetek, ezért szeret részt venni a szervezésben is. Ebben az esetben Férfiválasz címen olyasféle kérdéseket feszegetnek, mint író és/vagy írónő, pasi vagy férfi? A lehetséges válaszok sokféleségéről szólva az író úgy fogalmazott: „ellenkező környezetből érkezünk Krisztiánnal: ő a nagyvárosban él, én pedig az erdőben lovaglok, medvét lesek, horgászok Székelyföldön és különbözőképpen válaszoljuk meg ugyanazt a problémát”.

Az író – akinek idén jelent meg Zordok, a székely szamuráj című könyve – elmondása szerint fontosnak tartja, hogy az irodalom ne csak önmagában szerepeljen, hanem társítsák más művészeti ágakkal. Ezért is kapcsolódik táncház a határon túli magyar hallgatók kollégiumában tartott irodalmi esthez. Az alkotó azt vallja, hogy új formákat kell kitalálni az irodalom népszerűsítésére, panaszkodás helyett fel kell zárkózni az új helyzethez és szerinte erre jó módszer a művészeti ágak összekapcsolása.

Az író elárulta: ráadásul a tánc is egy a kapcsolódási pontok közül, amelyek összekötik őket Grecsó Krisztiánnal, így, bár a tánc terén különböző műfajokat választottak, az est nemcsak két író találkozása lesz, hanem két táncosé is. Ám a fő cél, hogy a közönséget bevonják – tette hozzá Murányi Sándor Olivér.

Forrás: MTI

,