Elhunyt Joó László

Életének 94. évében elhunyt Joó László színész és dramaturg – közölte szerdán Lőkös Ildikó, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke az MTI-vel.

A művészt még vasárnap érte a halál. Joó László 1918. december 4-én született Budapesten. Kertésznek tanult, a világháború küszöbén végezte el a színiakadémiát, pályáját 1945-ben a debreceni Csokonai Színházban kezdte.

Ezt követően a Művész Színház, a Belvárosi Színház, a győri Kisfaludy Színház tagja volt, valamint több ízben játszott az Úttörő és Ifjúsági Színházban és a Pécsi Nemzeti Színházban is. 1967-ben Torinóban és több olasz városban vendégszerepelt, 1979-es nyugdíjazásáig a Pannónia Filmstúdió lektora és dramaturgja volt.

Bejárta a világot a magyar költészet előadójaként, és szinte élete utolsó pillanatáig pódiumra lépett. A színészet mellett csaknem ötszáz külföldi film magyar feliratát is elkészítette, és mintegy harminc rádiós hangjátékban működött közre, amelyből jó néhányat ő maga írt.

Két évvel ezelőtt jelent meg Burokban születtem című önéletrajzi könyve, amelyben egyszerre bontakozik ki egy huszadik századi művészsors és a magyar színháztörténet különös korszaka.

Tavaly önálló előadói DVD-je jelent meg, amelyen a magyar költészet gyöngyszemeiből válogatott közel száz verset szaval Csokonaitól Adyn keresztül kortárs költőkig. A lemezt megjelenésekor személyesen mutatta be a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Érd Város 2010-ben életműdíjjal tüntette ki. Temetéséről családja később intézkedik.

Forrás: MTI