Megnyílt a 10. Zágrábi Filmfesztivál

Armando Bo argentin rendező El Último Elvis (Az utolsó Elvis) című filmjével nyílt meg vasárnap a 10. Zágrábi Filmfesztivál.

Az október 21-ig tartó filmmustrán nyolc programban száz filmet vetítenek le. A versenyszekcióban 11 játékfilm, tíz rövidfilm és 15 dokumentumfilm szerepel. A Sundance Filmfesztiválon debütált argentin produkció egy Elvis imitátorról szól, aki egy tragikus baleset után kénytelen átértékelni az életét.

A játékfilmes mezőnybe Maja Milos Klip című – a budapesti Titanic filmfesztiválon áprilisban bemutatott – produkcióját is meghívták. A szexualitás provokatív ábrázolása miatt vitatott fogadtatású munkát Oroszországban betiltották, de a rotterdami és a motovuni filmfesztiválokon díjazták. A mezőnyt erősíti Runar Runarsson izlandi forgatókönyvíró-rendező Volcano című alkotása is, amely világszerte 14 fesztiváldíjat gyűjtött össze.

A dokumentumfilmek között láthatja a közönség Matthew Akers Marina Abramovicról készített portréját, amelyben a rendező világhírű szerb művész performanszát is bemutatja a New York-i Modern Művészete Múzeumában.

Az idei zágrábi filmmustra az osztrák filmművészetre kitüntetett figyelmet fordít. Retrospektív sorozatban vetítik Michael Glawogger dokumentumfilmjeit. Az osztrák forgatókönyvíró-rendező egyúttal a fesztivál díszvendége és a háromtagú dokumentumfilmes zsűri elnöke. A befutott rendezők első filmjeit bemutató szekcióban is osztrák filmesek szerepelnek, köztük Michael Haneke és Ulrich Seidel.

A filmünnepnek az Europa filmszínházon kívül a horvát főváros több intézménye is otthont ad: lesznek vetítések a Zágrábi Táncközpontban és a Művészeti Múzeumban is. A független dokumentumfilmeket pedig új helyszínen, a Gric moziban tekinthetik meg a nézők.

Forrás: MTI

www.zagrebfilmfestival.com


,