Szindbád Fesztivál – Krúdy-napok Nyíregyházán

Irodalmi események és kiállítások mellett színes programokkal idézik fel az író emlékét és korát.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Szindbád Fesztivál – Krúdy-napok nevet viselő, háromnapos program során koszorúzásokkal, kiállításokkal, vetélkedővel, vásári forgataggal és az író kedvenc ételeinek elkészítésével emlékeznek majd Krúdy Gyulára.

A város kulturális központját vezető Cservenák László tájékoztatása szerint péntek délelőtt megkoszorúzzák a 120 ezres nagyvárosban az író szülőházát, illetve emlékművét a színház előtti Bessenyei téren, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumnál pedig ünnepi megemlékezést tartanak.

A nyitó napon Szindbád nyomában címmel Krúdy műveinek hatására született alkotásokból nyílik kiállítás a helyi Pál Gyula Teremben, míg a könyvtárban tíz helyi középiskola informatikus diákjainak weboldalkészítő vetélkedőjének eredményét hirdetik ki, valamint irodalmi zenés előadást tartanak.

Szombat reggeltől a nyíregyházi Kossuth téren vásári forgatag várja az író műveinek kedvelőit korhű ruhákba öltözött szereplőkkel, gólyalábasokkal, mutatványosokkal. Az egész napos programban fellép a szabolcsi Koncert Fúvószenekar, a Gombóc együttes, rendeznek vásári komédiát Pletykás asszonyok címmel, míg Krúdy világának „dzsentriritmusait” az Everdance Táncszínház idézi vissza. Felhangzanak az író leghíresebb regényeinek és elbeszéléseinek részletei is, majd az Artézis zenekar koncertje zárja a második napot.

Vasárnap délelőtt nyílik Németh Erika szobrászművész Krúdy asszonyai című kiállítása a Júlia Gyógyfürdőben, míg az író kedvenc üdülőhelyén, a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdőn korhű zene hangzik fel az Aquaris Élmény-Gyógyfürdőben. A nyírségi üdülőközpont egyik éttermében – a valamikori Vigadó mellett, ahol Krúdy rendszeresen volt vendég – elkészítik az író kedvenc ételeit. Az étlapon tizennégy étel szerepel majd, így például előételként hideg libamáj zsírjában, lila hagymával, főételként tárkonyos borjúraguleves, sült kacsacomb párolt káposztával, csirkemell prímás módra, pacalpörkölt füstölt csülökkel, velővel töltött sertésborda, rántott ponty, desszertként pedig Krúdy kedvelt palacsintaváltozatai túróval, csokival, dióval ízesítve.

Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta: a város szeretné megkapni az államtól a volt rádió épületét, hogy abban Krúdy-emlékszobát vagy irodalmi múzeumot rendezhessenek be.

Időpont: 2012. október 19 – 21.

Forrás: MTI