Révkomáromban koncertezik a Budapest Klezmer Band

A koncerten a budapesti együttes néhány zeneszámot a Komáromi Jókai Színház művészeivel együtt ad elő.

A Komáromi Zsidó Hitközség Itt élünk együtt című programsorozatának keretén belül a Komáromi Jókai Színházban lép fel a Budapest Klezmer Band szombaton. Skronka Tibor, a révkomáromi teátrum szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az október 20-i koncertet a Komáromi Zsidó Hitközségnek és Tóth Tibornak, a Jókai Színház igazgatójának közös ötlete alapján szervezték. A koncerten a budapesti együttes néhány zeneszámot a színház művészeivel együtt ad elő.

Skronka Tibor szerint bár az együttes a révkomáromi koncertre nem egy külön kialakított repertoárral érkezik, a klezmer zene rajongóinak így is lesz minek örülniük, mivel olyan dallamokat hallhatnak majd, amelyek Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

„Ezúttal is az együttes alapítója, a munkácsi származású Jávori Ferenc által komponált zenei átiratok alkotják majd a műsort” – fejtette ki Skronka Tibor. Hozzátette: a héttagú együttes – amely számára a tradicionális zsidó zene mellett a klezmer és a klasszikus zene ötvözete sem ismeretlen – a révkomáromi teátrumban eddig még nem játszott, ugyanakkor Szlovákiában korábban már voltak fellépései.

„Szlovákiában a Budapest Klezmer Band a Győri Balettel közösen készített a purim, avagy a sorsvetés című produkcióval lépett fel” – fejtette ki a szóvivő, aki hozzátette: remélik, hogy a mostani előadás az akkorihoz hasonló sikert arat majd.

Forrás: MTI