Jankovics Marcellé az első díj a szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmszemlén

Az alkotó Madách Imre Az ember tragédiája című színműve nyomán készített egész estés animációs filmjéért kapta meg az elismerést.

Jankovics Marcell rendezőnek ítélték oda az első díjat a vasárnap zárult Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlén.

A késő estébe nyúló szombati díjkiosztón a második díjat a lengyel Marcin Latallo vehette át A poszter másik oldala című filmjéért. A közel egy órás dokumentumfilm azokról a lengyel művészekről szól, akik posztereikkel fejezték ki az alkotói szabadságot a kommunista időkben. A harmadik helyezett Ulrich Gábor, a Memoir című rövid animációs film alkotója lett.

A rendezvényen életműdíjat adományoztak Gulyás János filmrendezőnek, operatőrnek, a magyar dokumentumfilmezés meghatározó személyiségének és egyik úttörőjének több évtizedes elkötelezettségéért és lankadatlan figyelméért. Ugyancsak életműdíjban részesült Kardos Sándor filmrendező, operatőr, aki a magyar kísérleti film legeredetibb alkotójaként, a filmes látványvilág új lehetőségeinek felmutatásáért részesült az elismerésben.

A filmfesztiválra 43 országból 263 filmet neveztek, a válogatás után ebből hatvanöt került a versenyprogramba. Az alkotásokat három tagú zsűri értékelte, amelynek elnöke Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, két tagja pedig Haris László fotóművész és Hódi Jenő, a Budapest Film Academy (BFA) alapítója, ügyvezető igazgatója volt. A fesztivál fővédnöki tisztét Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke látta el.

Szolnok 1969 óta befogadója a képzőművészeti jellegű filmes eseményeknek, a mustra 2010-ben ünnepelte 40. születésnapját. A szervezők célja a kezdetek óta változatlan: ápolni a film és képzőművészet kapcsolatát, összeköttetést teremteni a két művészeti ág alkotói között.

MTI-fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI