Az évad szerzője – Háy-programsorozat indul a Miskolci Nemzeti Színházban

Háy János, a Miskolci Nemzeti Színház 2012/2013-as évadának kortárs magyar szerzője egy érzelmes ember: verset, prózát, drámát ír, rajzol és fest, néha-néha gitárt is kezébe vesz és énekelni kezd. Úgy döntöttünk, hogy a szezon során egy programsorozat keretében néhány alkalommal vendégségbe hívjuk őt Miskolcra és megismertetjük a város közönségével szerteágazó munkásságát. Egy olyan sikeres pálya, mint Háy Jánosé tele van próbatételekkel, sorsfordulatokkal. Személyes vallomásai, a vele való találkozások egy sűrített és egységes történetfolyammá állhatnak össze azok számára, akik velünk együtt kíváncsiak lesznek az elkövetkező hónapokban egy kortárs művész alkotásaira és egy érzelmes ember gondolataira, lelkivilágára.

A Gézagyerek

A Miskolci Nemzeti Színház október 18-án tartja kortárs magyar dráma bemutatóját a Játékszínben. Háy János legsikeresebb, szociografikus pontossággal és tragikomikus költészettel megírt színpadi műve, A Gézagyerek egy segítségre szoruló, autisztikus fiatalember történetén keresztül mutatja be a rendszerváltás utáni Magyarország munkahelyeket és családokat felemésztő hétköznapjait. Ez a dráma egyformán hitelesen tudósít az emberek istenkereső magányának keserű tapasztalatairól és az összetartozás vágyának leírhatatlan szépségéről.

„Háy előzmények és konkrét színházi gyakorlat és kapcsolatrendszer nélkül, szinte a semmiből, mégis teljes drámaírói fegyverzetben lép elő, azonnal mintegy saját „klasszikusaként”, betetőzéseként robban be a színházi köztudatba. Ehhez az üstökösszerű megjelenéshez hozzá kell tenni a sokat csepült színházi intézményrendszer védelmében, hogy ez esetben az infrastruktúra jelesre vizsgázott.” (Garaczi László)

Háyland – kiállítás – Helyszín: MissionArt Galéria és a Játékszín

Háy János képeiből nyílik kiállítás A Gézagyerek bemutatója előtt, október 18-án, csütörtökön 17.30-kor a MissionArt Galériában.

Háy János – Ikon

Háy János a könyveihez saját maga készít rajzokat, festményeket, ez szerves része az írói munkájának. Képeire úgy tekint, mintha valamennyien pici novellák volnának. Jellegzetes manó alakjai kívül állnak világunk törvényein, mégis nélkülük ez a világ hiányos volna.

„Ez nagyon személyes történet. Egy barátom kislányának rajzoltam először manókat. A becenevem ugyanis Janó, amit a kislány manónak értett, és ezért nagyon félt tőlem. Arra gondoltam, ki kellene engesztelni, megmutatni neki, hogy vannak olyan manók is, akik aranyosak, nem bántanak senki.” (Háy János)

Vendégségben a Szomorúmanó – Helyszín: Zrínyi Ilona Gimnázium

A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjainak segítségével a szerző elkészíti a köteteiben lakó manófigura háromméteres szobrát. A Hagyományos Szomorúmanó az iskola aulájában kap helyet és tanév végéig együtt marad új barátaival. A szobrot október 17-én, szerdán 14.30-tól építi fel Háy János a diákok közreműködésével a gimnáziumban. A szoboravatás beszélgetéssel és közös zenéléssel zárul.

Háy come Beck – Helyszín: Játékszín

Háy János és Beck Zoli (30Y) versekkel, dalokkal egybefűzött fellépése Deák Botond, költő társaságában november 14-én, 19 órakor a Játékszínben. A MŰÚT folyóirat zenés pódiumestje kísértésről, a legnagyobb szentek életéről, realista utópiákról, áldozathozatalról, nőkről, férfiakról és a táguló világegyetemről. A program előtt Háy János a Miskolc Pláza Alexandra könyvesboltjában dedikál.

A sorozat további programjairól:

Decemberben Háy János és a Szent Efrém kórus „Szent és profán” című verses koncertjére várjuk az érdeklődőket az Avasi Református Templomba. 2013 februárjában „A továbbélő Móricz” című pódiumműsorban beszélget Szilágyi Zsófia és Háy János a móriczi örökség megjelenéséről a kortárs irodalomban, márciusban pedig miskolci diákszínjátszó csoportok adnak elő szabadon választott drámai vagy dramatizált jeleneteket Háy János műveiből. A programsorozatot Machiavelli komédiájának, a Mandragórának Háy-féle átiratából megrendezett felolvasószínház és stafétaátadás zárja áprilisban.

Egy perc Háy Jánossal

A programjainkat egész évadon át egy-egy Háy műből választott idézettel kötjük össze, amelyeket a helyi rádiók segítségével juttatunk el az irodalmat és színházat szerető miskolci emberekhez. Ezek az egyperces miniatűrök a színház honlapján (www.mnsz.eu) szintén hallhatóak.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház