Aj Vej vej-filmmel nyílik meg a budai Átrium Film-Színház

A kínai ellenzéki művészről, Aj Vej-vejről szóló dokumentumfilmmel nyílik meg újra október 18-án, csütörtökön a budai Átrium mozi, amely ezentúl Átrium Film-Színház néven kulturális befogadó térként működik majd.

Az Alison Klayman rendezésében készült Ai Weiwei: Never Sorry című dokumentumfilmet, amely idén elnyerte a Sundance Filmfesztivál különdíját, a Magyarhangya forgalmazza. Az október 18-i bemutató előtt a rendező köszönti a közönséget, majd György Péter esztéta és két művészettörténész, Petrányi Zsolt, valamint Nagy Mercédesz tart bevezetőt – tájékoztatták az MTI-t a hétvégén a szervezők.

A Magyarhangya közösségi filmforgalmazó a kínai máskéntgondolkodó művészről készült portré vetítésével olyan sorozatot kíván elindítani, amely háromhavonta fontos és különleges filmeket kínál a közönségnek. A film az ismert kortárs kínai képzőművész mindennapjait követi nyomon.

„Aj Vej-vej építész, szobrász, fényképész, konceptuális alkotó, emberi jogi aktivista blogger és óriási twitterező. Nem fél kritizálni a kínai kormányt, szembeszáll a jogsérelmekkel és küzd a művészet eszközeivel az elnyomás ellen” – olvasható a forgalmazó honlapján (www. magyarhangya.hu/filmek).

Az Átrium mozi másfél évtizedig tartotta zárva kapuit. A műemléki védettséget élvező, Bauhaus-épületben található ingatlant nemrégiben a Merlin Színházhoz köthető Angol Nyelvű Színház Kft. vásárolta meg. A harmincas évek végén, Kozma Lajos által tervezett épület 300 főt befogadó terme ezentúl nemcsak a mozinézőket, hanem a tánc, a színház, a komoly- és a könnyűzene iránt érdeklődőket is várja. A megújult kulturális térben angol nyelvű előadásokat is tartanak majd.

Forrás: MTI