Solti György karmesterre emlékezik a Budapesti Fesztiválzenekar

A száz évvel ezelőtt született magyar származású karmesterre, Solti Györgyre emlékezik a Budapesti Fesztiválzenekar egy koncertsorozatával.

Az első hangversenyen Dohnányi Változatok egy gyermekdalra és Szimfonikus percek című kompozíciója, valamint Dvorák VIII. szimfóniája hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az est szólistája Várjon Dénes zongoraművész, karmestere Fischer Iván.

„Nemcsak a Solti-bérlet elnevezés – az első koncert ebben a sorozatban szólal meg -, hanem az is méltóvá teszi a világhírű karmesterre és nem mellesleg zongoraművészre való emlékezést, hogy Dohnányi – Bartók mellett – egyik fontos mestere volt” – vélte Várjon Dénes zongoraművész, a Változatok egy gyermekdalra előadója.

Solti György magyarországi karrierjének indulását a numerus clausus életbe lépése és folyamatos szigorodása súlyosan hátráltatta. 1939-től már külföldön élt, és jó ideig nem is szeretett az anyanyelvén megszólalni, de élete alkonyán – ezt személyesen is megtapasztalta Várjon Dénes – egyre fontosabbá váltak a gyökerei, „az a zenei anyanyelv, amelyet Bartók, Dohnányi és nem utolsósorban Weiner Leó ismertetett meg vele, és amelyből, ahogy áttételesen még a mi nemzedékünk is, ő pedig ‘első kézből’ táplálkozott” – mondta el az MTI-nek.

Az In memoriam Solti György koncertek csaknem azonos műsorral folytatódnak három estén, 17-én és 18-án és 19-én Salzburgban, ahol a Nagy Fesztiválszínházban a Szimfonikus perceket Brahms Haydn-változatok című darabja váltja. Az ausztriai hangversenyeken is Várjon Dénes a zenekar szólistája. Az együttes azután Antwerpenben lép fel, ott a Dvorák-szimfónia mellett Bartók Magyar parasztdalok című műve szólal meg, Bartók első hegedűversenyét Lendvay József játssza.

Várjon Dénesnek mozgalmas lesz az év hátralévő része. Feleségével, Simon Izabella zongoraművésszel együtt többször pódiumra lép Svájcban, a londoni Wigmore Hallban pedig szólóestet ad.

MTI-fotó: Hofer László

Forrás: MTI